Varför stängs restaurangen på Hemgården i Lövånger?

Vet vissa politiker i Skellefteå kommun och i socialnämnden vad social gemenskap betyder?

Skribenten funderar över stängningen av restaurangen på Hemgården, Lövånger, och får svar direkt.

Skribenten funderar över stängningen av restaurangen på Hemgården, Lövånger, och får svar direkt.

Foto: Roger Nylund

Insändare2023-11-30 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det visar sig att Hemgårdens restaurang i Lövånger bommas igen, trots att det i början av november var andra tongångar. Då förnekades ryktet om stängning ihärdigt av politiker och det var absolut inte aktuellt med någon avveckling.

Nu är allt ett faktum och den 22 december slås portarna igen. Ett beslut som många pensionärer i och omkring Lövånger är bedrövade över liksom kommunalanställda. Under måltiderna har det skapats en social gemenskap bland pensionärerna och många har sett fram mot dagens lunch för att bryta den vanliga tillvaron som för många betyder ensamhet.

I anslutning till Hemgården finns också ett trygghetsboende och boende som varje dag styr sina steg med eller utan rullator till en av dagens höjdpunkt, att få äta lunch i trevlig gemenskap på Hemgården. Det finns också pensionärer från omkringliggande byar som tar sig till restaurangen för att få en näringsrik lunch och samtidigt träffa kanske före detta arbetskamrater eller någon släkting/vän/kompis som numera valt att bo på trygghetsboendet.

För många ensamstående kan det vara lite si och så med mathållningen och det kanske inte alltid blir riktig näringsrik kost. Därför är en restaurang som Hemgården nog så viktig.

När köket på Hemgården slås igen betyder det också att maten transporteras från storkök och då är frågan hur kvaliteten kommer att bli.

Stordrift betyder sparade pengar enligt politiker, men som sagt det finns något som heter social gemenskap och trivsam matmiljö. Stordrift betyder inte alltid att det är bästa konceptet. Kan också poängteras att Socialstyrelsen framhåller vikten av den goda matmiljön och vad den betyder för äldre.

Säkert kommer våra politiker att lämna svaret att det inte är lönande att driva ett eget kök i Lövånger. I dag går det enligt uppgift ut i genomsnitt cirka 150 portioner dagligen till boende, restaurangen samt förskolor. Men då ska det beaktas att demonteringen av köket hade börjat betydligt tidigare eftersom matleveranserna till hemtjänsten togs bort. Mat som idag levereras från centralorten och frågan är vad som tjänas på den rockaden. Så redan här visste politikerna vad man ville och nu kan alla se deras taktik.

Janne Kindmalm

Svar direkt

Just nu renoveras köket på Lövångersskolan. När renoveringen är färdig kommer det köket att laga mat till både skolan och vård- och omsorgsboendet i Lövånger. Så ser det ut på många andra orter i kommunen, vi kan inte ha flera produktionskök på samma ort.

Kommunen har informerat om att Hemgårdens produktionskök ska flyttas till skolan. Vi har även haft möten om detta på plats i Lövånger, där intresserade haft möjlighet att delta.

Vi förstår att förändringen innebär en försämring för vissa personer och att restaurangen inte bara är en plats att äta på. Den fyller även en viktig social funktion och är en plats för samtal och gemenskap.

Socialnämnden ger, via aktivitetsbidrag, möjlighet att söka bidrag till en eventuell ny mötesplats i Lövånger, förutsatt att det lokala samhället tar ansvar för driften. Det finns redan intressenter som kan tänka sig det.

Socialnämnden håller just nu på att inventera befintliga mötesplatser och det planeras för mötesplatser på flera orter runt om i kommunen. Mötesplatserna skulle erbjuda olika aktiviteter som välkomnar alla äldre i samhället och vara en viktig del i arbetet för att bryta ofrivillig ensamhet.