Någon kväll vecka 41, 7–13 oktober var gatljuset släckt på vissa delar av södra Sunnanå. Någon vecka före så var det släckt längs efter Klostergatan och jag mejlade och frågade kommunen varför. Fick svaret att gatljuset byttes ut sträckan Brogatan–Anderstorps centrum. Det var ett godtagbart svar och senare var också lyset på längs Klostergatan.
Vecka 42 var det släckt i alldeles för hög utsträckning på Karlgårdsvägen, Krukmakargatan, Gärdesvägen, Skråmträskvägen och Nyckelgatans bilväg. Jag räknade till att de var släckt tre till fyra kvällar den här tidsperioden 14 till 20 oktober.
Min oro här gäller vem som är ansvarig. Kommunen, Skellefteå Kraft, eventuellt sabotage eller en utomstående entreprenör som inte haft resurser att upprätthålla gatljuset? Frågorna blir många och det jag är orolig för är att det kan hända någon form av incident när det är kolsvart på vissa sträckor på södra Sunnanå och ibland också Skråmträskvägen mot Campus.
Vad handlar det här egentligen om? Är det ledningsdragningar till nya bostäder och hus eller är det bara en sorts chansning och förhoppning om att allmänheten inte ska bry sig om släckta ljus vissa tider?
Olov Wikström, Skellefteå
Svar direkt
Det är högt tryck på projekt runt om i kommunen med nya hus, nya områden och förnyade gator. Det gör att bland annat vatten- och avloppsnätet och elnätet behöver förstärkas. Tyvärr har det uppstått och kommer uppstå störningar i gatubelysningens elanläggningar under tiden som den typ av arbeten pågår. Främst för att de som jobbar inte ska utsättas för elfara.
Klostergatan har grävts om närmast Sörböleskolan. Precis som det svar du fick så förnyades gatubelysningen längs samma sträcka, och Skellefteå Kraft la även nya ledningar.
Det pågår ett större projekt som innefattar förändringar av Krukmakargatans östra del, ny gestaltning av Södertorg och anslutande gång- och cykelvägar. Samtidigt med det håller Skellefteå Kraft på att byta ut en nätstation i området. Belysningen i området slocknade för att nätstationen som styrde kringliggande belysningsanläggningar via en gammal signalkabel förlorade kontakten med omgivande belysningscentraler.
Av en slump passerade en från belysningsverksamheten området och såg att det var mörkt och började undersöka vad felet berodde på. Några dagar senare var systemen åtgärdade och lyset fungerade som det skulle. Nu med ett nytt styrsystem som inte förlitar sig på gamla känsliga signalkablar.
Kommunen har inget system som berättar om lamporna har slocknat och därför vill jag uppmuntra dig och andra invånare att använda vårt system för felanmälan, ni når det via skelleftea.se/felanmalan, direkt ni upptäcker ett fel. Då har vi möjlighet att återställa funktionen utan fördröjningar.
Anders Saadio, verksamhetschef, belysningsverksamheten