Varför skolstrejkar inte alla medborgare för klimatet?

Så har det kommit en ny rapport från IPCC. Redan för decennier sedan borde dåtidens ledare tagit den globala uppvärmningen på allvar. Nu har världen alltså ett fåtal år på sig att halvera utsläppen.

Signaturen Frustrerad medborgare tycker att fler borde skolstrejka för klimatet.

Signaturen Frustrerad medborgare tycker att fler borde skolstrejka för klimatet.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Insändare2023-03-24 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det syns inga tecken på att Sverige på riktigt försöker. Men nu måste det väl vara revolution på gång? Varför strejkar inte alla skolbarn? Varför är det fortfarande accepterat att åka på flygcharter? Varför tillåts banker och pensionsfonder fortfarande investera i fossilbolag? Varför accepterar vi kalhyggen? Varför inte extrabeskatta höga inkomster och tillgångar för att finansiera omställningen? 

Kanske är det läge att införa utsläppsransonering, eller ska vi fortsätta att acceptera att större ekonomiska tillgångar innebär rätt till större del av naturtillgångarna? 

Varför kan inte partierna tänka nytt? Miljöpartiet framhärdar i sitt ohållbara kärnkraftsmotstånd, Moderaterna hoppas att industrin ska göra rätt utan styrmedel, Centerpartiet skyddar de stora skogsägarnas ohållbara skogsbruk, Liberalerna tycker att de har den bästa klimatpolitiken men är nöjda med att låta Sverigedemokraterna bestämma att den inte ska genomföras. De sistnämnda vill hellre använda klimatet som splittrande fråga i sin populism. 

Kanske behöver alla partier ge upp något om det ska gå att hitta politiska lösningar? Vill vi ha ordentliga åtgärder, eller har vi redan gett upp? Igen, varför skolstrejkar inte alla?