Varför ser det så mörk ut för laxskulpturen i Byske?

Ett av de mest välkända landmärkena i Skellefteå kommun är den 20 meter höga laxskulpturen vid E4-bron i Byske.

Signaturen Byskebo funderar varför inte belysningen på laxen i Byske fixas och får svar direkt.

Signaturen Byskebo funderar varför inte belysningen på laxen i Byske fixas och får svar direkt.

Foto: Leif Andersson

Insändare2024-10-24 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idén till en jättelax kom från Byske samhällsnämnd och i samband med det första EU-projektet för Byske laxdal arbetades idén fram tillsammans med konstnären Dhan Lundmark.

Och vi är många som genom åren har sett laxen. Men nu är vi inte lika många längre som ser den. Vintern 2023-24 lyste bara en av lamporna som ska göra att laxen även syns när det är mörkt. Nu är det bara mörker.

Det är Skellefteå kommun som ansvarar för statyn och belysningen, inte markägaren eller fiskevårdsområdet. Vi är flera som de senaste åren har kontaktat kommunen om belysningen. Eller rättare sagt bristen på belysning. Det som händer är att vi bollas runt bland förvaltningarna, och tydligen är det vi som ringer som ska veta exakt vem som ska hantera ärendet.

Den känslan som man får är att det är inte lika viktigt om det är något som inte fungerar på någon av orterna utanför centrala Skellefteå. Skulle det ha tagit lika lång tid om Sara-skylten hade slocknat? Skulle inte tro det.

Byskebo

Svar direkt

Jag vill börja med att beklaga att det tagit lång tid för frågan om belysningen att hitta rätt och tackar för att du uppmärksammar oss på problemet. Kultur- och fritidskontoret strävar alltid efter att hålla våra anläggningar i gott skick, oavsett var i kommunen de ligger. Det har lagts en beställning för att åtgärda belysningen, så laxen kommer att vara upplyst under vintern.

Tony Söderlund, enhetschef, kultur- och fritidskontoret