Varför rivs lekparken utan dialog med de boende?

Med stor förvåning och besvikelse upptäckte vi boende på Bondevägen och Tegnérvägen i Bureå att vår omtyckta lekpark plötsligt håller på att rivas. En plats som sen min barndom varit ett naturligt centrum för områdets barnfamiljer försvinner utan förvarning eller dialog.

Skribenten undrar varför en lekpark i Bureå ska rivas och får svar direkt. (Arkivbild)

Skribenten undrar varför en lekpark i Bureå ska rivas och får svar direkt. (Arkivbild)

Foto: Dan Hansson/TT

Insändare2024-11-14 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lekparken har inte bara varit en plats för lek – den har varit ett centrum i vår lokala gemenskap. Här har barn lärt känna varandra, föräldrar knutit vänskapsband och far- och morföräldrar kunnat njuta av barnbarnens skratt. Lekparken har dessutom varit en resurs för den närliggande förskolan Birkagården. Nu står vi inför fullbordat faktum, utan att någon ens brytt sig om att fråga oss som bor här vad vi tycker.

Som kommuninvånare undrar jag: Vem på kommunen fattade detta beslut? Varför ansåg man inte att vi som bor här, vars barn använder parken dagligen, förtjänade att bli informerade eller tillfrågade? Hur rimmar detta agerande med värden som medborgardialog och demokrati?

Om kommunen anser att lekparker behöver moderniseras eller förändras borde väl första steget vara att prata med de som faktiskt använder dem? Vi barnfamiljer i området hade gärna bidragit med våra tankar och idéer om parkens framtid. Nu känner vi oss överkörda och bortglömda.

Jag kräver därför svar från ansvariga politiker och tjänstemän:  Vem fattade beslutet att riva lekparken? Varför genomfördes ingen dialog med oss boende? Vad planeras för platsen? Hur tänker kommunen kompensera områdets barn för förlusten av deras viktiga mötesplats?

Det minsta vi kan begära är ett ordentligt svar och en ärlig dialog om framtiden för vårt bostadsområde.

Thomas Karlsson, boende nära lekparken

Svar direkt

Planering och beslut kring kommunens lekplatser bygger på riktlinjer för lekmiljöer som gäller för alla våra allmänna lekplatser. Dessa riktlinjer hjälper oss att prioritera mellan olika lekplatser utifrån faktorer som avstånd till andra lekplatser, barriärer (som vattendrag eller tungt trafikerade vägar), lekvärde och lekutrustningens skick. 

När det gäller lekplatsen på Tegnérvägen har vi konstaterat att det fortfarande finns två närliggande alternativ för barnen i området – Gropen på Matematikgränd (cirka 300 meter bort) och lekplatsen Uno på Kabelvägen (cirka 450 meter bort). Båda lekplatserna ligger så till att barnen kan ta sig dit utan att passera några farliga barriärer. 

Redan 2010 beslutades att lekplatsen på Tegnérvägen skulle avvecklas när lekutrustningen blivit för sliten. Årets besiktning visade att många delar av utrustningen nu har slitits ut och behöver bytas, och därför togs beslutet att avveckla lekplatsen. Vad som ska ersätta lekplatsen är inte beslutat kring men vi har fått in förslag på en basketplan, fotbollsplan och volleybollplan. Något roligt ska vi försöka få dit till sommaren. 

Att renovera en lekplats kostar mellan 500 000 och 2,5 miljoner kronor, och park och natur, som ansvarar för lekplatserna, har en total investeringsbudget på 4.8 miljoner kronor. Den budgeten täcker både lekplatser och andra projekt som renovering av parker och maskininköp. Med totalt 93 lekplatser att underhålla och renovera måste vi därför göra prioriteringar. Vi tar till oss kritiken om att vi borde ha kommunicerat beslutet kring lekplatsen på Tegnérvägen tydligare. 

Marja Leena Elfmark, verksamhetschef park och natur, Skellefteå kommun