Varför redovisar inte Skellefteå kostnaden för tolkar?

Northvolts intåg har inte undgått någon och har inneburit en stor förändring för såväl näringsliv som kommuninvånare. Något som märkts av på byn är den alltmer internationelle influensen i samband med Northvolts anställda. Från fullspäckade hotell till massvis med fler barn som ska in i förskoleklass och skola.

Skribenten undrar hur mycket Skellefteå kommun lägger på tolktjänster och får svar direkt.

Skribenten undrar hur mycket Skellefteå kommun lägger på tolktjänster och får svar direkt.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-10-10 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta nya mångkulturella samhälle är något positivt för oss, men något negativt för hela landet antyder nämligen valresultatet. Förutom de borgerligas valseger så har de nu även gått ut och uttryckt sig frågande kring användningen av tolk inom region, kommun och stat. Att beröva människors rätt till språk och att kunna uttrycka sig är fundamentalt i en demokrati för att alla ska likabehandlas.

För att se hur väl våra kära kommuner och regioner sköter sig i frågan så är det tydligt var det fungerar och var det inte fungerar. Region Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland är helt öppna med vart de står i frågan och hur mycket de har använt sig av tolk och vad det kostat. Umeå, Piteå, Luleå likaså.

Undantaget är Skellefteå, de vägrar lämna ut priser eller antal uppdrag eller hur mycket de köpt för. Detta trots att deras behov med Northvolts intåg har påverkat det enormt.

Skellefteå kommun, varför denna mörkläggning? Varför inte visa vad våra skattepengar går till? Vad mer döljer ni för oss? Tystnad är korruptionens främsta vapen.

Kurt A

Svar direkt

Skellefteå kommun har ett upphandlat ramavtal för tolkförmedling, där socialnämnden är beställare med kommunens kundtjänst som handläggare. Varje förvaltning avropar sedan tjänster utifrån behov.

Under 2021 uppgick den totala kostnaden för tolkförmedling till cirka 1,75 miljoner kronor och hittills för 2022 ligger summan på cirka 0,75 miljoner kronor. 

Generellt syns en minskad migration och en ökad arbetskraftsinvandring. Den senaste tiden har flyktingströmmarna från Ukraina medfört ökade behov av tolktjänster främst för utbildningsförvaltningen.

Jan Sundbom, förvaltningschef support och lokaler