Varför placerar ni fritidsbarnen framför en skärm?

Rektorn på vårt barns skola verkar vara mån om att ha en bra verksamhet och har informerat oss hur de jobbar för att minska smitta genom att hålla avstånd, tvätta händer och vara utomhus så mycket som möjligt. Problemet är bara att personalen inte jobbar så.

Skribenten undrar varför barnen på fritids ser på tv istället för att vara ute och leka.

Skribenten undrar varför barnen på fritids ser på tv istället för att vara ute och leka.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2020-10-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barnen ser jätteofta på långa filmer på fritids och de är inomhus jättemycket, fast det är fint väder. Borde inte fritids ta sitt ansvar också? Dels för coronapandemin, men också för att barn behöver rörelse och leka med varandra istället för att se på skärm så mycket.

Besviken förälder

Svar direkt

Jag blir glad över att du upplever att rektor är mån om verksamheten för det är något som jag är säker på att alla våra rektorer är. Vi arbetar med kollegialt lärande i fritidshemsnätverk och där diskuteras vad fritidshemmens uppdrag är. Innehållet i verksamheten är lärande utifrån läroplan samt olika aktiviteter där det kan finnas inslag som att exempelvis se på film.

Alla verksamheter har gjort en riskanalys med anledning av covid-19 och vilka åtgärder som verksamheten kan göra för att eventuell smitta ska ha svårt för att spridas.

Jag vill be dig att prata med pedagogerna på ditt barns fritidshem eller med ansvarig rektor så att du kan berätta vad du ser och även får höra vad syftet med de olika aktiviteterna är.

Anne Rönnberg, avdelningschef grundskola, Skellefteå kommun