Varför offrar ni vår fritidsgård?

Bergsbyn är ett välmående samhälle där många barnfamiljer trivs. Fritidsgården Klippans verksamhet kan mycket väl vara en del i det.

Fritidsgård.

Fritidsgård.

Foto: Roine Sandlén

Insändare2020-05-05 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beslut är taget att ta bort något som uppenbarligen fungerar och fyller en viktig funktion för våra ungdomar i Bergsbyn. Pengarna räcker inte till och jag har förståelse för att prioriteringar måste göras. 

Vi har alltså en fritidsgård som har bra, eller kanske bäst, beläggning. En hyra som är den lägsta. En verksamhet som är så lyckosam att ungdomar utifrån väljer att besöka just Klippan. Att då lägga ner Klippan känns väldigt märkligt. Addera sedan att Bergsbyn med omnejd mycket troligt kommer att expandera inom kort.

Hur försvarar man denna nedläggning? Jag vill inte ha till svar att lösningen är att Bergsbyns ungdomar ska åka buss till andra fritidsgårdar. Inte heller vill jag ha till svar att kyrkan ska ta över verksamheten, det är en ideell förening som redan nu sponsrar med reducerad hyra för kommunen.

Låt Klippan bestå och låt fler fritidsgårdar vara med i besparingarna. Dra ner på verksamhet med en dag i vecka på de fritidsgårdar som har öppet mer än tre kvällar per vecka, förslagsvis den minst besökta dagen. Låt alla fritidsgårdar leva och hjälpa våra ungdomar med en meningsfull fritid.

Frida Högberg Vidmark, Bergsbyn 

Svar direkt

Vi är helt överens om att fritidsgårdarna är viktiga för att unga ska få en meningsfull fritid. På varje fritidsgård finns det en heltidsanställd föreståndare och resterande personal arbetar endast timmar under kvällstid då fritidsgården är öppen. Nu står fritidsnämnden inför stora ekonomiska utmaningar och alla verksamheter måste bidra.

Vi vet att den heltidsanställda personalen är väldigt viktig för kontinuitet och kvalitet. Från 2011 har fritidsgårdsverksamheten sparat in fem heltidstjänster och då främst sådant som inte påverkat den direkta verksamheten. Nu finns det inte mycket marginal kvar om vi ska ha en heltidsanställd på varje fritidsgård.

Under 2000-talet har man kopplat gårdarna ännu mera mot högstadieskolorna och i de flesta fall är de numera integrerade i skolans lokaler. Även fritidsgården i Skelleftehamn kommer nu närmare skolan från hösten. I och med detta är Klippan den enda fritidsgård som inte är nära eller i en högstadieskola.

Många av de unga som besöker Klippan kommer från andra delar av kommunen. Med den vetskapen känner vi att vi ska göra allt som står i vår makt för att de ska hitta till någon av våra andra mötesplatser, likväl som att vi ska informera Bergsbyns ungdomar så att de får en kontaktväg till andra fritidsgårdar. 

Att stänga ner en kväll per vecka på andra fritidsgårdar för att kunna öppna Klippan skulle leda till lägre nyttjandegrad för de andra gårdarnas lokaler, vilket leder till högre kostnad per besök. Vi vill ha så mycket verksamhet som möjligt för de pengar vi satsar på fritidsgårdar.

Ordförande Joakim Wallström, ordförande och Olof Nyström, vice ordförande, fritidsnämnden