Varför måste fruktpåsarna vara så stora?

Det är mycket bra att användningen av plastpåsar minskar, men i och med att papperspåsar införes så blir det ju istället en ökad förbrukning av papper – och därmed skog.

”Om du vill köpa två äpplen behöver du inte en påse som rymmer tolv”, skriver insändarskribenten.

”Om du vill köpa två äpplen behöver du inte en påse som rymmer tolv”, skriver insändarskribenten.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Insändare2021-07-26 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den affär jag brukar handla är påsarna till lösvikt, frukt- och grönsaker väldigt stora. Om du vill köpa två äpplen behöver du inte en påse som rymmer tolv. Papperspåsen med nuvarande storlek blir skrymmande i kylen – och du byter då istället till en gammal plastpåse. Då blir det ändå att man använder plast. Det går att köpa förvaringslådor, men så stor kyl har inte alla, och så stora kvantiteter är det inte alla som handlar att detta skulle bli någon enkel lösning.

Köper man frukt i en påse från godisavdelningen i mindre storlek, riskerar man en felslagning i kassan om man glömt att säga till att det är något annat i påsen än godis. Ofta blir det dyrare.

Det finns värre problem här i världen, men jag tänker mig att någon i chefsposition kunde förmedla budskapet om att man även ska
tillhandahålla mindre påsar vid frukt och grönsaker. Någon sorts vaxning borde också gå att införa för påsar för färskvaror så att de inte blir blöta i kylen.

Olov Wikström