Varför lägga ner vår egen ypperliga parkeringsapp?

För ett tag sedan meddelade ett av våra kommunalråd att Skellefteå kommun aldrig gör något halvhjärtat. Det kanske är en sanning med modifikation.

Skribenten undrar varför Skepark-appen försvinner och får svar direkt.

Skribenten undrar varför Skepark-appen försvinner och får svar direkt.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2024-03-05 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu meddelas från kommunalt håll att parkeringsappen Skepark ska sluta användas från den 1a mars 2024. Den har för mig fungerat ypperligt med undantag för lite "strul" i ett initialt skede.

Några tankar som slår mig är hur stora investeringar som då i en grisblink går förlorade. Utvecklingskostnader? Underhållskostnader? Andra kostnader? Vore klädsamt om dessa skatteförluster presenterades.

Nu ska tydligen "vår" app ersättas med andra (privata?) appar. Varför gjordes detta inte från första början då?

Vad som dessutom är tråkigt är om möjligheten att betala med kort försvinner. Ingen verkar ta hänsyn till de äldre och deras situation. Kanske dags att låta någon årsrik vara med vid planering av nya förändringar av motsvarande dignitet. Åldersdiskriminering ska enligt min mening motarbetas.

Ingen anhängare av Mello

Svar direkt

Jag vill börja med att tacka för dina synpunkter. Roligt att du har varit nöjd med Skepark.

När det gäller parkeringsapparna slutade Skepark, Mobill och Easypark att fungera på kommunens parkeringar den 1 mars. De som fungerar från den 1 mars är E-park och Parkster. Eftersom månadsabonnemang säljs i parkeringshus kommer Skepark att finnas kvar för de långa biljetterna under en övergångsperiod.

Tanken med Skepark var att skapa en heltäckande betallösning som kunde hantera alla kommunens parkeringskunder i ett integrerat system. Då fanns ingen sådan lösning på marknaden. Under resans gång visade det sig att det skulle bli svårare och dyrare än vad vi hade trott, vilket gjorde att projektet begränsades till ett system som i slutändan endast hanterade kort- och långtidskunder på kommunens allmänna avgiftsplatser. Utvecklingen på området har gått i en rasande fart, och dagens teknik erbjuder en bättre och enklare användarupplevelse med en högre driftsäkerhet till en lägre kostnad och det är därför vi väljer att lägga ner Skepark.

All utveckling och drift av Skepark har bekostats av parkeringsverksamheten vid Skellefteå kommun som finansieras via sina intäkter och inte via skattemedel.

När det gäller parkeringsautomater och möjligheten att betala med kort så blev det ingen förändring den 1 mars. Det finns 26 automater där det går att betala med kort.