Varför hyvlas inte vägarna i Skelleftehamn i tid?

Hur länge ska vi behöva skaka efter Skelleftehamnsvägen och vägen genom Bergsbyn innan de hyvlas?

Signaturen Skattebetalare har funderingar om snöröjning och väghyvling och får svar direkt.

Signaturen Skattebetalare har funderingar om snöröjning och väghyvling och får svar direkt.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

Insändare2023-02-10 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Korsningarna i Skelleftehamn är rent livsfarliga, man måste ut med halva bilen för att se något – ni måste ju röja korsningarna. 

Skelleftehamnsvägen, till exempel, måste ju plogas före 04.30. På morgonen har det då redan passerat 5–6 bussar och då löns det Inte med nån plogbil när det redan är fastkört. 

Onsdagen den 25/1 när det snöade plogades det inte över huvudtaget utan först på torsdagen. Helt förkastligt när det redan var fastkört. Det är en skam hur kommun sköter snöröjningen. Skärpning krävs. 

Skattebetalare

Svar direkt

Vi börjar ploga klockan 04.00. En plogsväng tar cirka tio timmar innan hela plogsträckan är färdig. Det blir alltså svårt att hinna ploga överallt innan 04.30.

Gällande de gator som du nämner har vi enligt uppgift hyvlat Bergsbyvägen fredagen 27 januari klockan 14.30, och även en gång till på måndagen 30 januari. Siktröjning gjordes på fredagen samma vecka. Skelleftehamnsvägen hyvlades 19 januari, liksom en del andra gator kring Ursviken. Även siktröjning gjordes dessa dagar. 31 januari slungades hela busslinjen på båda sidor samt siktröjning i korsningar.

Väg 372, som ägs av Trafikverket, saltas flitigt. Resultatet blir att fordon drar med salt in på osaltade vägar och där bildas sedan is och ojämnheter. Något som även händer på alla andra vägar. Vi åtgärdar så fort vi kan, men vi har begränsade resurser och kommunen är stor. Vi måste hinna med alla vägar för att få ett bra resultat både i stadskärnan och orterna runt om. Framför allt måste vi hinna ut i byarna så att även de får en fin väg.