Varför gör man skillnad på var sprutan tagits?

Covidpassen är bra – men man har ändå inte tänkt klart. Som reglerna är just nu kan svenskar vaccinerade utanför EU inte få covidbevis. Mycket märkligt.

Skribenten är vaccinerad i USA och får inte ut något covidpass i Sverige.

Skribenten är vaccinerad i USA och får inte ut något covidpass i Sverige.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Insändare2021-12-20 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man förbjuder fullt vaccinerade svenskar att gå på tillställningar där covidpass är ett krav, samtidigt som inte vaccinerade fritt kan besöka restauranger med mera.

Oavsett om man frågar Folkhälsomyndigheten, hälsocentraler, Region Västerbotten etcetera kan ingen svara på skälet till detta. En fullständigt ologisk hantering. Varför gör man skillnad på var sprutan tagits? Det viktiga måste väl vara att man är vaccinerad, inte var det utförts.

Vore intressant att höra regionens vaccinsamordnares förklaring till detta komplett ologiska beslut, men förhoppningarna till detta är små med erfarenhet av de konstiga svar man tidigare fått. ”Vi har ingen aning” är vad som hittills kommunicerats ut. Nu är det dags att förklara anledningen till detta ologiska beslut, speciellt om nu ytterligare krav på pass kommer att införas.
USA-vaccinerad

 Svar direkt

Regeringen har gett E-hälsomyndigheten uppdraget att utfärda covidbevis. Regionerna har uppdraget att rapportera in givna doser till Nationella vaccinationsregistret, som i sin tur rapporterar till E-hälsomyndigheten. 

Jag förstår insändarens frustration, men regionerna varken kan eller får rapportera doser som inte har getts av regionen själva eller av en vårdgivare som regionen har avtal med. E-hälsomyndigheten jobbar med att se över vilka möjligheter man har att ta emot och kvalitetssäkra uppgifter om doser givna i annat land. I nuläget finns tyvärr ingen lösning på detta problem.

Inom EU har man kommit överens om en standard för vad ett covidbevis ska innehålla och hur de ska vara utformade. Man har också kommit överens om att dessa pass ska gälla inom EU. Om vaccinationen är given inom EU ska det vara möjligt att få ett giltigt vaccinationsbevis från det landet. Regeringen beslutar om vilka ytterligare vaccinationsbevis som är godkända.

Ronny Lestander, vaccinationssamordnare