Varför gäller avgiftsfria resor bara gymnasieelever?

Skellefteå kommun erbjuder avgiftsfria fritidsresor för de som är gymnasieelever eller är mellan 16 och 19 år. Men varför gäller detta erbjudande endast gymnasieelever och dessa åldrar? Jag tycker att erbjudandet borde sträcka sig från högstadienivå.

Skribenten undrar varför inte högstadieelever erbjuds gratis bussresor i Skellefteå och får svar direkt.

Skribenten undrar varför inte högstadieelever erbjuds gratis bussresor i Skellefteå och får svar direkt.

Foto: Victor Svenfelt

Insändare2023-09-21 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det första så är det väldigt få som har en inkomst i åldrarna 13–16. Bussbiljetternas priser stiger och bränslen blir dyrare. För en vuxen människa med inkomst kanske inte 24 kronor är mycket, men för våra ungdomar. Personer i ålder 16–19 har större möjligheter att få jobba och få in pengar än att en 13–16-åring har det. De är mer utsatta när det kommer till detta, det är väldigt få företag som vill ha arbetare i dessa åldrar.

För det andra så skulle detta leda till att fler ungdomar kan ta sig till fritidsaktiviteter och hitta på saker på sin fritid. Jag ser ofta i samhället att ungdomar har träningar som börjar alldeles för tidigt om man jämför med de ”vanliga” arbetstiderna. Ungdomar idag behöver röra på sig mycket mer. De kommer även att kunna umgås mer med vänner vilket är mycket viktigt hos unga.

Till sist så skulle detta hjälpa vår miljö och kunna bromsa klimatförändringarna. Om vi åker mer buss i stället för att köra bil så kommer vi att hjälpa miljön. Det finns forskning som visar att bilförare i genomsnitt släpper ut 4–5 gånger med koldioxid än de personerna som tar buss. Jag tror inte att det är en nyhet att luften i centrala Skellefteå har blivit sämre. Är det värt att förstöra vår miljö och vår hälsa? Att andas in alla dessa avgaser leder till många hälsorisker. 

Sammanfattningsvis så tycker jag att Skellefteå kommun borde erbjuda gratis fritidsresor även till högstadieelever. Våra ungdomar är vår framtid, och det är vår plikt att lära dem. Så varför inte bara lära dem rätt redan nu? Jag tycker att Skellefteå kommun ska hjälpa oss med detta, tillsammans skapar vi en mer hållbar framtid. Vi kan inte göra allt, men snälla, gör något.
En som bryr sig
 

 Svar direkt

Hej och tack för dina framåtsyftande idéer. Precis som du skriver så är det bra att fler åker mer kollektivtrafik. Det är positivt att resandet med buss har ökat kraftigt de senaste åren. Att fler ungdomar kan åka buss är bra för miljön, men också för att de lättare ska kunna delta i olika aktiviteter som sport och kultur, hälsa på en kompis eller gå på bio. Vi har som du nämner sedan ett år tillbaka infört avgiftsfri kollektivtrafik för gymnasieungdomar. Det vi nu behöver titta närmare på är hur väl det slagit ut för våra gymnasieungdomars resande och lära oss mer om hur vi kan påverka mot ett ökat kollektivt resande.

Din undran om att högstadieelever borde ges samma möjligheter som gymnasieungdomar att resa avgiftsfritt på kvällar och helger har varit en del av diskussionerna under senare år. Men än har vi inte landat där. Som jag nämnde så behöver vi få utvärdera gymnasieelevernas avgiftsfria resande och utfallet på det.

Det finns också ett viktigt trygghetsperspektiv som vi noggrant behöver titta på om yngre barn och ungdomar ska ges möjlighet att avgiftsfritt åka buss på helger och kvällar. Det är inte helt enkelt med en tvärsäker åsikt om det. Från kommunen har vi ett ansvar att ett beslut blir så tryggt och bra som det bara kan bli. Så jag vill att förslagen får fortsätta vara levande i diskussionerna framöver. Tack för ditt engagemang.