Varför försvann Nemi från seriesidan?

Serier har kommit och gått i Norran genom åren. Signaturen Dagobert Krikelin får svar direkt om vaför Nemi försvann.

Serier har kommit och gått i Norran genom åren. Signaturen Dagobert Krikelin får svar direkt om vaför Nemi försvann.

Foto: Jeanette Lövgren

Insändare2022-03-20 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser inte serier särskilt engagerat, så därför min fråga. Vilka politiska ställningstagande i Nemi gjorde att ni slutade publicera den?

Att hon är mot vargjakt och mobbning och för en hållbar miljö kommer jag ihåg, men vad mer? Och vilka fler serier/serieskapare väljer ni bort utifrån politiska ställningstaganden?

Dagobert Krikelin

Svar direkt

I och med att seriesidan produceras gemensamt för alla 17 titlar i vår koncern behöver samtliga ansvariga utgivare vara okej med innehållet. Så var det inte i detta fall. Därför togs serien bort. 

Seriesidan ska i första hand stå för underhållning, inte vara en plats för att driva politisk opinion eller olika sakfrågor. Sådant hör bättre hemma på debatt- eller insändarplats, där det finns en redaktör som gör en bedömning, och där det är möjligt för andra att ge replik.

Serier kan förstås innehålla ett visst mått av satir och humoristiska samhällskommentarer. Den aktuella Nemi-serierutan om vargjakt saknade dock sådan kontext. 

Så länge vi inte har resurser för att övervaka seriesidan på ett bra sätt innan publicering, måste vi kunna lita på att de serier som förkommer håller sig inom ramen för det som är publicistiskt accepterat hos alla tidningar. 

Serier har också tagits bort tidigare, till exempel för att ha innehållit sexistiska budskap. 

Helena Strömbro Ershag, redaktionschef och ansvarig utgivare på Norran