Varför får vi inte kalendern lagd i postlådan längre?

Blev verkligen överraskad när jag kom in på Brinken och blev informerad om att årets kalendrar för källsortering ligger där.

Skribenten undrar varför man måste hämta källsorteringskalendern på Brinken och får svar direkt.

Skribenten undrar varför man måste hämta källsorteringskalendern på Brinken och får svar direkt.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2023-01-27 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Undrar verkligen hur Skellefteå kommun tänker när de har årets källsorteringskalendrar liggande på Brinken och eventuellt på Degermyrans återvinningsstation.

Vad jag hört så behöver de som bor inne i city inte veta när sopbilen kommer. Det borde väl vara så att vi som verkligen behöver almanackorna och bor på landet kunde få dessa i postlådan. 

Det kan väl inte vara så att de är kostnaden det hänger på. Tror kanske det var ett misstag att landsbygden glömdes bort.

Berit Granlund

Svar direkt

Källsorteringskalendern finns att hämta på alla åtta återvinningscentraler i kommunen samt på kundtjänst i Stadshuset och på Svalan, Viktoriagatan 2. Har man svårt att få tag i den kan man kontakta kundtjänst. 

Som du påpekade skickade vi för ett antal år sedan ut den till alla invånare i Skellefteå kommun. Det var en stor kostnad både för att trycka det stora antalet samt för utdelning till alla hushåll. Det var inte ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart då vi inte visste hur många som använde den och hur stort antal som direkt slängdes i avfallet. 

Vi vill inte vara delaktiga till att öka avfallsmängderna. Så år 2019 togs beslutet att trycka upp några tusen kalendrar för att de som verkligen använda den hade möjlighet att få ett exemplar. Den trycktes i år i 4 000 upplagor och det är glädjande att den snart har tagit slut så vi inte behöver kasta bort oanvända. Till nästa år funderar vi på att utöka antalet då efterfrågan har ökat. 

Vad gäller när soporna hämtas så behöver man veta det även om man bor centralt. Även här ska kärl ställas ut. Om du äger en fastighet kan du genom att skriva in din adress på vår webbsida skelleftea.se/avfall och sedan sidan Sophämtning – när töms soporna, se när du har soptömning. 

Ett annat alternativ är att ladda ner appen ”Mitt Skellefteå”. Där kan du använda tjänsten ”Min avfallsaffär” och markera att du vill få ett sms som påminnelse dagen innan dina sopkärl ska tömmas.