Varför får vi inte äta oss mätta i skolan?

Varje gång vi går till matsalen eller skriver upp veckans lunch på tavlan blir vi irriterade och nervösa över att inte kunna äta maten i matsalen.

Matsvinn i skolan.

Matsvinn i skolan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2020-05-14 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska eftermiddagen bli om vi inte får i oss annat än mackor? Vi måste kunna äta oss mätta på god mat i skolan. För det första blir vi inte mätta på skollunchen. Detta leder till att man blir hungrig på lektionerna. Att äta en frukt ersätter inte en lunch. Det pratas mycket om arbetsro i klassrummen och bland lärarna – att få i sig maten är viktigt för både arbetsron och våra omdömen.

För det andra lyssnar ni inte på oss, trots att vi ska vara delaktiga i skolan och samhället. Laxfärsbiffarna blev en succé säger Anna Nyström på måltidsavdelningen i Norran den 20 mars, men vi fick inte vara med och tycka till om laxfärsbiffarna. De var inte goda och vi tycker att fiskpinnar borde ersätta dem. Ni vet att vi inte gillar fisken, då vi slänger mycket eller inte äter den. Varför fortsätter ni att servera den? Vi förstår att fisk innehåller mycket av det som vi behöver, men kanske kan man servera fisk varannan vecka och servera fiskpinnar någon gång.

För det tredje är det viktigaste att vi äter, enligt Gabriella Rönnblom, Norran den 19 mars. Enligt ”Lilla Aktuellt skola” slängs 62 ton skolmat i Sverige. 28 ton mat slängs av eleverna och 34 ton har inte ens passerat tallriken. Det är inte bra att slänga mat, det är som att kasta bort pengarna. Hur bra är det för miljön? För det fjärde vill många barn ha oblandad mat och sallad. Det är bra om vi får blanda vår egen sallad. Många vuxna som äter skolmaten tycket att blandad mat är gott, men vi barn tycker inte alltid det.

Sammanfattningsvis tycker vi att vi ska få mat i skolan som passar oss och maten ska inte anpassas efter äldreomsorgen. Förra året lagades cirka 2,2 miljoner portioner till skolan och cirka 0,6 miljoner till äldreomsorgen, Norran den 19 mars. Äldreomsorgen ska inte förlora sina favoriter – men vi då? Ska inte vi också få våra favoriter?

Bureskolan 5A

Svar direkt

Det är inte enkelt med mat till många då alla gillar olika. Vi vill hemskt gärna lyssna på vad ni tycker om maten. Speciellt viktigt är det när vi provar nya rätter. För att ge många möjligheten att påverka har ett par skolor fått rösta vid olika tillfällen och därför kunde vi säga att laxfärsbiffarna fick tummen upp av de elever som röstade. Nu var det inte Bureskolans tur att rösta den här gången. Så extra tråkigt att höra att ni inte tyckte om dem. Kan möjligtvis kryddningen göras annorlunda? Prata med era kockar i köket.

Ni ger förslaget att laxfärsbiffarna ersätts av fiskpinnar. Just fiskpinnar och remouladsås, enligt Jörnkökets grundrecept, kommer finnas kvar på nya matsedeln. Just för att vi vet att ni tycker så mycket om det. Vi försöker lyssna på alla våra gäster oberoende om de finns i skolan, förskolan, sjukhuset eller äldreomsorgen.

Matsvinn vill ingen ha och vi vill att maten som vi lagar ska hamna i era magar. Men det märkliga här är att det är de mest populära rätterna, som pannkaka, spagetti och köttfärssås samt tikka masala som kastas allra mest. Förmodligen för att man tar mer än man orkar äta upp. Prata gärna med kockarna i ert kök om hur vi kan hjälpas åt att minska matsvinnet. En tävling kanske?  

Grönsakerna på salladsbordet kan absolut vara oblandade. Det är helt rätt om ni får välja de sorter ni tycker bäst om så kommer ni att äta mera. Så återigen; prata med kockarna i det egna köket som kan påverka salladsbordet.

Gabriella Rönnblom och Jeanette Stridsman, verksamhetschefer vid Skellefteå kommun