Varför får jag kalk ur vattenkranen?

Bytet av vattenreservoar i Skellefteå har inneburit en stor försämring av vattenkvaliteten.

Skribenten undrar varför det kommer kalk ur vattenkranen och får svar direkt.

Skribenten undrar varför det kommer kalk ur vattenkranen och får svar direkt.

Foto: Tony Gutierrez

Insändare2022-05-27 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem är ansvarig för byte av vattenreservoar i Skellefteå kommun? Vattnet idag är en total katastrof. Vi får ren kalk i våra kranar, det förekom aldrig med förra reservoaren. Bygg upp det gamla reningsverket och sänk vattenkostnaden.
Hatar kalk

Svar direkt

Hej.

Det stämmer att dricksvattnet idag innehåller mer kalcium än det tidigare vattnet som togs från Skellefteälven. Majoriteten av kalciumet finns dock redan i vattnet när det pumpas upp från berggrunden. Det tillsätts även lite kalcium inne i verket för att säkerställa att dricksvattnet uppfyller de gränsvärden och riktvärden som vi, likt andra kommuner, förhåller oss till. Kortfattat kan man säga att ett vatten som är lågt på kalcium kan vara mer aggressivt mot kopparledningar samtidigt som för höga halter kalcium ger ett kalkfällande vatten. Det är med andra ord en balansgång för att leverera ett så skonsamt livsmedel som möjligt för våra, samt våra kunders, ledningar.

Vi har stundtals legat högre än de rekommenderade värdena men vi har senaste tiden justerat processen så vi i dagsläget ligger lite lägre än rekommenderat för att se om detta kan förbättra situationen.

Mattias Lindkvist, enhetschef vatten, Skellefteå kommun.

Mikael Långström, teknikledare process & miljö, Skellefteå kommun.