Varför får inte min partner vara med på BB?

Att partnern får vara med under förlossningens aktiva del, men inte efter är märkligt menar skribenten.

Att partnern får vara med under förlossningens aktiva del, men inte efter är märkligt menar skribenten.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2021-02-25 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kommer det sig att Region Västerbotten, till skillnad från andra län, har tagit beslut om att partner ej får närvara före och efter aktiv förlossning på BB? Och varför måste förlossningen vara aktiv för att man ska få ge stöd till sin partner? Och varför måste förlossningen vara aktiv för att man ska få ge stöd till sin partner? Är risken för smittspridning plötsligt markant lägre än timmarna då förlossning ännu inte räknades som aktiv? 

Man tvingas lämna sitt barn och partner, man kan inte vara där och ge fullt stöd på en av de viktigaste dagarna i ens liv. Otaliga antal andra åtgärder kan förhindra risken för smittspridning, eller i princip eliminera risken att insjukna i förväg genom karantän. Med ett negativt covid-test får partner vara med på förlossningen – aktiv – men får ej följa med på eftervården – BB – utan tvingas lämna sitt barn och den nyförlösta mamman. 

Varför?

Länge leve Västerbotten

Svar direkt

Vi som jobbar inom förlossningsvården förstår mycket väl att det är viktigt att få vara med när familjen blir fler. Det kan tyckas vara konstigt att man som partner får vara med vid förlossningen men inte på BB. 

Att besöksförbud råder på BB beror just på det allmänna smittläget som just nu är extra prekärt i Västerbotten och Skellefteå. Logiskt sett borde det då också vara det på förlossningen, men vi har bedömt det så viktigt att man får vara med just på förlossningen så därför blir det en ”kompromiss” från det allmänna besöksförbudet.

Vi omvärderar hela tiden behovet av dessa restriktioner, men tillsvidare ligger de fast.

Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten