Varför driver ni sjuksköterskor från vårdyrket?

Insändarskribenterna riktar hård kritik mot Region Västerbotten.
Insändarskribenterna riktar hård kritik mot Region Västerbotten.

Erfarna anställda försvinner från jobbet på grund av dålig lön och usla arbetsförhållanden.

Insändare 6 april 2022 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu tänker väl många ”ännu en insändare om hur dåligt det är för dom som jobbar inom vården”. Och ja, det är exakt vad det är. Året är 2022 och ingenting har hänt. Efter år av uppgivenhet och rop från oss. Vi inom vården kämpar varje dag, varje minut, för våra patienter och samhället. Men nu ger vi upp.

Vi får dagligen höra om den så kallade sjuksköterskebristen som leder till vårdplatsbrist. Hur har vi hamnat där? Jo, för att vi inte längre accepterar de dåliga lönerna och arbetsmiljön som Region Västerbotten bjuder på. Hur löser vi sjuksköterskebristen? Genom att ge oss den lön som speglar jobbet vi gör och ansvaret vi har för andra människors liv. 

Enligt Region Västerbotten är lösningen på den växande sjuksköterskebristen att vi ska jobba dubbelpass, extrapass och sälja vår semester. Vi får hela tiden höra att det inte finns pengar för att höja våra löner. Men varje sommar finns det plötsligt hur mycket pengar som helst att locka med, för att muta oss redan slitna sjuksköterskor till att sälja vår semester. Det finns också pengar till stafettläkare och hyrsjuksköterskor. Hur går det ihop? 

Det har visat sig i en undersökning att nära hälften av alla tillfrågade sjuksköterskor funderar på att lämna vårdyrket inom det närmaste året. En stor del av detta beror på den dåliga löneutvecklingen. Räknar man med inflationen och den genomsnittliga ”löneökningen” varje år så går vi ständigt ner i lön genom att arbeta åt Region Västerbotten. Vad har ni för plan för att göra Region Västerbotten till en attraktiv arbetsgivare där vi känner att det är ”värt” att komma till jobbet?

Istället för att enbart fokusera på att rekrytera ny personal är det kanske dags att även fokusera på att behålla kompetensen som redan finns ute i verksamheterna? Och hur gör man detta? Jo, genom att höja våra löner. För oss känns det som ett hån då man nu höjer ingångslönen men inte justerar lönerna för oss som redan arbetat flera år i yrket. Lönespridningen är katastrofal inom Region Västerbotten. Kompetens verkar inte värdesättas i Region Västerbottens ögon. Så nu sätter vi ner foten. Det räcker nu.

Det ni nu gör, Region Västerbotten, är att ni driver erfarna rutinerade sjuksköterskor bort från vårdyrket. Vi tycker om vårat arbete, men nu är det nog. Vi kan inte betala med våran hälsa längre. Vi är många som i flera år har stannat kvar och kämpat för varandra och våra patienter. Men vi orkar inte längre kämpa. Nu är det många som kommer att lämna Region Västerbotten och det är helt och hållet ert fel.

Som medborgare i Skellefteå kommun är vi ytterst oroliga över vårdens framtid i Skellefteå. Konsekvenserna av att förlora erfarenhet och kompetens blir förödande för samhället. Att säga att Region Västerbotten har god och jämlik vård är ett skämt. Ytterligare ett hån både mot oss som arbetar inom vården men framförallt ett hån mot samhället. 

Sjuksköterskor i Region Västerbotten 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa