Varför behandlas gravida som söker jobb som luft?

Idag är det svårt att vara gravid och arbetssökande samtidigt på ett rättvist sätt.

Insändare 3 maj 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag som själv är arbetssökande efter att ha blivit arbetslös på grund av min graviditet har sökt otaligt många jobb utan lycka, dessutom får man inget svar tillbaka om man gått vidare i eller inte. När jag inte var gravid och sökte jobb så fick jag varje gång från de arbetsgivare jag sökt hos ett mejl om huruvida jag gått vidare eller inte men nu är det tomt i inkorgen och man får inga besked.

Många gravida berättar hur de sökt jobb och gått vidare till intervju hos en arbetsgivare eller till och med fått tjänsten men när arbetsgivaren fått reda på att de är gravida så avsäger sig arbetsgivaren intresset eller anställningen. Detta har även hänt mig många gånger.

Så vad är de för fel på oss tycker ni? Vi kan arbeta minst lika bra som alla andra, enda skillnaden är att vi har ett foster i magen, någonting som antingen din fru eller du kanske burit någon gång i livet eller till och med just nu. Detta sker vare sig de har funnits en pandemi eller inte. Vi ska inte nekas jobb för att vi är gravida.

Det är 2022 och utvecklingen går framåt och arbetsgivare behöver följa den här utvecklingen och inte behandla gravida som en sjukdom eller pest. Vi ska inte heller bli uppsagda från våra jobb på grund av att vi blir gravida eller just fått barn. Vi är i behov av en ekonomisk trygghet precis som alla andra och därför ber vi er att sluta behandla oss som luft, pest och pina och se att vi fortfarande är en individ trots att vi bär ett foster.

Vi är kapabla och vi kan utföra våra jobb och insatser bra och professionellt precis som era icke gravida anställda.

En besviken blivande trebarnsmamma


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: "Vi minskar behovet av försörjningsstöd och är en förebild för många sociala verksamheter i Sverige"

"Vi minskar behovet av försörjningsstöd och är en förebild för många sociala verksamheter i Sverige"
Annons
Wikan Personal

Wikan hjälper företagen till personalen – och människorna till jobben

Wikan hjälper företagen till personalen – och människorna till jobben

Vill genomföra 99 åtgärder – mot mäns våld mot kvinnor • Hårdare straff • Checklistor • Lika löner: ”Är en del av den grova brottsligheten”

Vill genomföra 99 åtgärder – mot mäns våld mot kvinnor • Hårdare straff • Checklistor • Lika löner: ”Är en del av den grova brottsligheten”