Varför är elnätsavgifterna så höga i Skellefteå?

När man ser på elpriset så ser man att det skiljer mycket på elnätsavgifterna i länet.

Insändarskribenten har frågor om bland annat elnätsavgifter och får svar direkt från Skellefteå Kraft.

Insändarskribenten har frågor om bland annat elnätsavgifter och får svar direkt från Skellefteå Kraft.

Foto: Peter Krikortz

Insändare2025-01-25 00:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå Kraft tar för 20 A säkring 7 465 kr/år och Umeå Energi 3 568 kronor/år, med andra ord dubbla priset. Båda företagen är kommunägda, alltså äger kommunmedborgarna dessa, men prissättningen skiljer avsevärt. Så man kan fråga sig varför kunderna i Skellefteå betalar en betydligt högre elnätsavgift.

Dessutom gör vårt elbolag en vinst på 1,25 mdr och bidrar till kommunkassan med drygt 300 milj. Men inget av vinsten kommer direkt tillbaka till kunderna i ägarkommunen utan endast i form av utdelning till kommunen.

Om vi ser på ett annat lokalt ägt elbolag som Jämtkraft där lokalrabatten ger dig 20 kronor rabatt på den fasta månadsavgiften och 3,75 öre rabatt på varje förbrukad kilowattimme. Vilket skulle innebära att en kund med 20 000 kwh förbrukning skulle få 1 000 kr lägre kostnad om Skellefteå Kraft hade samma modell. Skellefteå Kraft behåller närmare 1 mdr av sin vinst för eget bruk och man kan verkligen fråga sig om många av dessa investeringar?

Man kan bara se på Sekab där man förlorade ca 800 milj, Pelletsfabrik i Storuman mer än 3-500 milj i förlust och Blaikens vindkraftspark förlust 500 milj, Northvolt minst 160 milj och nu ska man satsa i bygget av en flygbränsle-fabrik på Näsudden som beräknas kosta 25 mdr. Är det verkligen rimligt att satsa våra pengar på sådana osäkra projekt som "grönt" flygplansbränsle. Det är att spela roulett med våra kommunala pengar.

Skellefteå Kraft ska bli vid sin läst och investera i kraftproduktion och vårda våra/medborgarnas kommunala pengar och inte spekulera med dem i den gröna omställningen på osäker bränsleproduktion som mycket liknar Sekabs locktoner.
 

Svar direkt

Jag uppskattar ditt engagemang i energifrågor ska göra mitt bästa för att bemöta alla delar av insändaren. Gällande elnätsavgiften: Vårt elnät täcker ett mycket stort geografiskt område i åtta kommuner. Då vi har glesare mellan kunderna jämfört med Umeå Energi, påverkar det också prissättningen av elnätsavgiften.

För oss är det viktigt med en transparent och rättvis prissättning. Då Skellefteå Kraft har elkunder över hela landet vill vi ge förmånliga avtal på lika villkor och inte tillämpa olika priser beroende på var man bor.

Vi är ett energibolag med en stark bas i vår kraftproduktion. Det ska vi fortsätta vara även i framtiden. För att stärka vår befintliga verksamhet behöver vi också arbeta för att elen vi producerar används – annars finns ingen poäng med att investera i mer kraftproduktion. Nya projekt möjliggör alltså långsiktig lönsamhet för våra kärnaffärer.

I vår region finns värdefulla tillgångar som skogen, förnybar el och ett utbyggt fjärrvärme- och elnät. Både vi och externa experter bedömer att det därför, till skillnad från andra platser i Sverige, finns mycket goda förutsättningar för flygbränsleproduktion just här. Planen har aldrig varit att stå som huvudinvesterare i projektet, utan att agera möjliggörare genom att säkra infrastruktur, råvaru- och elförsörjning. Projektet är ännu i en utredningsfas och det arbetet fortsätter under 2025.

Projekt vi investerar i har ofta en livscykel på flera decennier där det estimerade värdet hinner gå både upp och ned innan vi gör ett bokslut. Biostor blev såklart inte det vi hade önskat. Men exempelvis Sekab, där vi ännu inte gjort ett bokslut, är idag ett högintressant bolag där värdet på vårt innehav ökat de senaste åren.

Investeringar kommer alltid med en viss risk och vi har ett ansvar att dra lärdom av tidigare utfall. Men vi har ett lika stort ansvar att se varje projekts förutsättningar för sig och utvärdera dem utifrån rådande marknadsläge. Annars riskerar vi gå miste om möjligheter att stärka vår verksamhet, skapa värde för Skellefteborna och bidra till hela regionens fortsatta utveckling.