Varför är det musik jämt och överallt?

Lökhackning till musik är inget som faller skribenten i smaken.

Lökhackning till musik är inget som faller skribenten i smaken.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2023-05-10 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På tv visas en mängd olika matprogram och i dessa program spelas det många inslag av musik under tiden som maten tillreds. Varför? När kocken till exempel ska hacka lök eller skära upp gurkan, då spelas musik under tiden det hackas eller skärs, vad är vitsen med det? Kan man inte få höra hur det låter med hack eller skärljudet som en del i upplevelsen av tillredningen? T

Tycker nog att det alltför ofta tillsätts musik i många tv- program. Om man exempelvis vill se ett naturprogram så tar man ofta bort naturens egna ljud och tillsätter musik stället. Det blir ju helt falskt då för inte låter väl naturen som en fiol eller trumpet heller. 

Ibland spelas det upp ett inslag från något reportage där någon läser upp vad som hänt och under tiden någon pratar spelas bakgrundsmusik, vilket kan göra det svårare att höra det som sägs, särskilt för de som har hörapparat. 

I ett inslag från en biluppvisning tog man också bort motorljudet från den sportbil som visades upp och spelade rockmusik i stället. Helt befängt. 

Musik är trevligt, men var och en bör få välja själv efter smak och tillfälle. Alltför ofta omges vi av musikinslag som är både störande och stressande. Tanken kan nog vara att musiken ska bidra till att vara stämningshöjande, men ofta känns det falskt och irriterande. Låt saker och ting låta som det faktiskt låter.

 Ibland kan det faktiskt vara skönt med tystnaden också, man kanske börjar tänka själv då vilket kan vara nyttigt. Borde inte detta diskuteras med tv?