Varför är biogasen dyrare att tanka än bensinen?

Då har det redan nu inträffat, biogasen i Skellefteå är dyrare att tanka än motsvarande bensin.

Insändare 25 mars 2022 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pris på miljömackens biogas 31:93 kr/kg (motsvarar 21:28 kr/lit bensin) och riktpriset på bensin enligt St1 webbsida är 20:99 kr/lit.

Vad tänker Skelleftebränslen om att gasbilsägare numera kan gå över till utländsk fossilt bränsle istället för lokalproducerad miljövänlig biogas? 

Har man övervägt åtgärder för att få ner priset genom till exempel att byta leverantör av biogas till någon annan leverantör än Skellefteå kommuns dyra biogas? Exempelvis Luleå tar cirka 21kr/kg vid pump eller Vasa i Finland tar omkring 15kr/kg vid pump för lokalproducerad biogas. Bör ju gå att få än bättre pris vid större inköp.

Miljövän

Svar direkt

De prisnivåer på energi som vi ser idag är djupt oroande och kommer att om det inte hanteras rätt från regering och riksdag innebära enorma konsekvenser framförallt hos företag med stor förbrukning men naturligtvis även drabba gemene man.

Då det gäller biogas så försörjs vi genom ett avtal med Skellefteå kommun som tillverkar biogasen i Skellefteå av vårt hushållsavfall vilket känns rätt och bra. Tyvärr är biogas i gasfas både dyr att tillverka och väldigt dyr att hantera och distribuera vilket gör att den inte tål långa transporter.

Dessutom så prissätts det flesta ”miljövänliga” drivmedel som biogas och HVO med en koppling till traditionella drivmedel som bensin och diesel och det är en av orsaken till dagens höga pris på Biogas & HVO. Vi jobbar naturligtvis ständigt med våra inköp för att ha rätt villkor och det gäller naturligtvis även biogas.

Vi tycker själva att kopplingen mellan Biogas och HVO gentemot diesel och bensin är lite föråldrad då dom inte alls har samma ursprung och insatsvaror och vi ser gärna en förändring av detta så verkliga tillverkningskostnader av alla typer av produkter speglades i konsumentpriserna, om detta sker så skapas en sundhet i marknaden men fortsatt återstår det att se om priserna går upp eller ner.

Med vänlig hälsning

Per-Erik Jakobsson, vd Skelleftebränslen AB

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa