Varför anställa chefer som inte är skrivna i kommunen?

Insändarskribenten undrar varför Arjeplogs kommun anställer chefer som är skrivna i andra kommuner, och får svar direkt.
Insändarskribenten undrar varför Arjeplogs kommun anställer chefer som är skrivna i andra kommuner, och får svar direkt.

Arjeplog får ny socialchef – Veronica Svalenström. Jättekul, men Svalenström saknar i vanlig ordning något meriterande.

Insändare 20 april 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En fråga de flesta bör fråga sig idag är: Hur kan en kommunledning som på grund av ekonomiska skäl lägger ner gymnasieskolan anställa någon (återigen) på en post som rör den ekonomiska delen som inte skriver sig eller redan står skriven i Arjeplog? Svalenström säger att hon kommer flytta till Arvidsjaur från Boden där hon idag bor när hennes barn ska börja gymnasiet. Skatteintäkter någon?

Svaret kan ju vara så enkelt som att självaste kommunchefen Peter Andersson inte heller står skriven i kommunen Andersson ska styra. Istället kör Andersson med betald kommunbil till den kommun Andersson är skriven i, Arvidsjaur. Detta handlar alltså inte om någon rivalitet kommunerna emellan, utan enbart den ekonomiska situationen kommunchefen själv säger kommunen har. Många bäckar små tänker jag. 

De som idag innehar många tyngre och samhälls- och ekonomiskt viktiga positioner i Arjeplog idag skattar inte i den kommunen de försöker hålla ovan ytan utan är karriärister som tänker enbart på sig själva och inte kommunen i första hand.  

Som medborgare i kommunen kräver jag ett svar hur den rekryteringsgrupp som anställer tänker kring den del rörande bland annat de som anställs och att de bor/står skrivna i andra kommuner. Mer utförligt än det kommunchef Peter Andersson säger till Norran: "Vi fastnade för Veronica, hennes person och sätt att vara.... /lugn och saklig."  

Personligen tar jag hellre chefer inom kommunen som drar lasset tillsammans med sina medborgare, och den behöver inte vara "lugn och saklig" för att citera Andersson, utan verkligen vilja jobba för kommunen och inte på kommunen.

SLu

Svar direkt

Att lyckas i rekryteringen av bra chefer är väldigt viktigt för att en organisation eller kommun ska kunna skapa och bibehålla en fungerande och effektiv organisation. Att rekrytera en chef är inte en enskilds persons jobb, utan det sker med delaktighet från medarbetare i aktuell verksamhet och från berörda fackliga organisationer. Det är rekryteringsgruppens samlande uppfattning om vem som bäst bedöms kunna utföra arbetet som chef som leder fram till att någon erbjuds en tjänst.

Att ställa krav på att någon måste bo i-, eller bosätta sig i kommunen är inte en möjlighet i dagens samhälle. Vi människor har olika familjesituationer och det är inte alltid möjligt att bryta upp en familj för att flytta till ett arbete utan pendling samtidigt som också distansarbete blir allt vanligare. Detta är något vi behöver förhålla oss till.

Avslutningsvis, ser vi till gruppen chefer inom Arjeplogs kommun kan vi konstatera att det för närvarande är väldigt få som pendlar, den absoluta huvuddelen är bofasta i kommunen. Detta är dock inte resultatet av en uttalad strategi, utan resultatet av att vi i all rekrytering jobbar för att försöka hitta rätt person, till rätt plats. Vi ser inte att en persons prestation i arbetet är kopplat till var man bor, vi är av den fulla övertygelsen att det arbete våra medarbetare utför, alltid utförs i syfte att skapa bästa möjliga service och verksamhet för Arjeplogs kommunmedborgare.

Anna Kaltenegger, administrativ chef, Arjeplogs kommun


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa