Jag funderar lite på hur Skellefteå kommun tänker kring att få behålla kunnig personal? För det här kommer inte att vara lösningen.
Vi går redan på knäna och sliter för noll och ingenting i retur. Det här är heller inte sättet att locka folk till jobbet. Det måste finnas något annat att göra än försämra förutsättningarna för att behålla oss som har erfarenhet och kunskap.
Hur ska vi kunna vara entusiastiska när det bara kommer försämringar? Vill göra det bästa för våra äldre men orkar inte när man inte får någon fritid.
Svar direkt
Jag förstår att förändringar som upplevs som försämringar kan skapa oro och frustration hos er som medarbetare. Därför vill jag förklara varför vi testar en ny schemaläggning, som redan nu används framgångsrikt i många andra kommuner för att bemöta de bemanningsutmaningar som finns.
Under flera år har vi prövat olika arbetssätt för att anpassa oss till färre utbildade medarbetare och kunna säkerställa bemanning, god vård och kunna hålla boendeplatser öppna samt ta hem utskrivningsklara från sjukhuset.
Beslutet att testa en annan schemaläggning grundar sig på analyser som vårt schemacenter gjort för att kunna fördela den kompetens som finns på ett smartare sätt, så att brukarna får en jämnare vårdkvalitet, dygnet runt, året runt.
Om vi ökar helgfrekvensen från fem till sex helger av tolv – som de flesta har i dag – blir det cirka fyra fler helger per medarbetare och år, och då kan vi bemanna våra pausade enheter. Genom att synka schemaperioder mellan olika omsorgsverksamheter, ökar även möjligheten till koordinering och inhopp. Möjligheten att kunna styra schemaläggning kommer att finnas kvar där man har det i dag.
Även med en resurseffektiv bemanning följer vi självklart alla regelverk för arbetstid noggrant och den ökade ob-ersättningen på helgerna är såklart också kvar.
Jag hoppas att vi tillsammans kan hjälpas åt så att vi klarar uppdraget att alltid sätta brukarnas behov i första rummet, både de som bor på våra boenden och de som väntar på att flytta in. Vårdyrket kan vara tufft, men det finns också en stor meningsfullhet i att arbeta vårdnära och få stötta personer som inte längre klarar sig själva.