Regionen – ge personalen uppskattning i kronor och ören

Kirurgens vårdavdelning på Skellefteå lasarett är i toppklass!

Insändare 14 juni 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Någon smyger eller glider genom natten bland patienter i sina sängar. Alla får en extra koll eller vid behov en hjälpande hand. Blodtryck som ska tas, dropp som ska bytas med mara. Så väcks patienterna tidig morgon av personal för provtagningar. Hjälp för vissa med blöjor, katetrar eller att ta sig till morgontoalett. Medicin ska delas ut samt lite annat ska göras.

Så får de som kan, ta sig till matsalen för att äta frukost. En frukost som personalen serverar dig som på restaurang. Man får sitta vid eget bord och bli serverad. De som inte kan tag sig ut till matsalen får sin mat på sängen. Så ska personalen städa undan frukosten samt ordna disken. Lite mer prover och patientvård när det strax är tid för lunch. Samma procedur med bordsservering till alla patienter och mat till dem som ligger i sängarna.

Samma procedur eftermiddagsfika sedan middag följt av kvällsfika. Dess emellan ska alla patienter få vård och behandling utifrån den status och behov som man har. Ligger man på en vårdavdelning är ju behovet oftast ganska stort. Hur svårt är det inte att mitt upp i detta ibland väldigt stressande schema få till egna pausar för mat och fika. Det är inte som du eller jag oftast gör, vi bara lägger arbetet åt sidan och säger: "nä nu tar vi rast". Här pusslar man.

Hoppas verkligen att vårdpersonal får den uppskattning som de förtjänar av sin arbetsgivare. Då inte bara i coronatider utan också utöver detta när pandemin är över. Jag menar också uppskattning i kronor och ören. Tror att regionen har en stor utmaning i att få personal till vården med konkurrens från andra aktörer på marknaden, gällande löner och arbetstider. Man pratar om arbete inom sjukvården som ett kall och så kan det ju vara. Arbete inom vården har alltid varit ett kvinnodominerat arbete. Men inte alltid av kall utan för att det i stort sett var den enda syssla kvinnor var tillåten att utöva, Inom sjukvården eller skolans värld.

I Sverige har vården i dag råd att hyra in sjukhuspersonal till den hiskeliga kostnader. Så arbetsgivare; för att ge dem som vill och kan utbilda sig inom vårdyrket framtidstro – behandla dem med stor respekt. Lönesättningen ska vara så att det motiverar dem som kan tänka sig utbildning inom vården att känna sig uppskattad. Från oss patienter ha ni redan stor uppskattning. Hoppas er arbetsgivare ger er det också. Tack för den fantastiska hjälp jag fått av er. 

Thore, Umeå


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Regionens nyköpta ambulansflyg har inte flugit mycket • Privat operatör fick rycka in istället: "En del barnsjukdomar"

Regionens nyköpta ambulansflyg har inte flugit mycket • Privat operatör fick rycka in istället: "En del barnsjukdomar"