Vårdanställd: Var inte självisk – skippa sommarresan

Sommarens resande riskerar att öka smittspridningen av covid-19, menar insändarskribenten.

Sommarens resande riskerar att öka smittspridningen av covid-19, menar insändarskribenten.

Foto: AP Photo/TT

Insändare2020-06-15 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gick inte för Sverige att ha en sommar hemma. Nu börjar vi istället öppna upp för att kunna resa runt, kors och tvärs. Det vi öppnar upp för är tyvärr många dödsfall och en högre belastning på sjukvården. Tyvärr så är vår sjukvård redan så överbelastad att de inte kan ta mer. 

Vissa städer kommer inte att ha någon covid-19-avdelning i sommar. Detta betyder att om ni drabbas av covid-19, som slår illa, kommer att behöva intensivvård på ett annat sjukhus – om ni klarar förflyttningen vill säga. Så alla ni som ska resa i landet under sommaren – för att åka på den där festen eller hälsa på er släkt eller bara ta en helg på annan ort – till er vill jag säga; ni är själviska. 

En normal sommar har sjukvården hög belastning, men den här sommaren är det värre än någonsin. Jag ber er tänka efter innan ni offrar ert eget eller någon medmänniskas liv. Vi inom vården är bara människor, vi gör allt vi kan för er – men om ni reser gör ni absolut inte allt ni kan för oss. Covid-19 bryr sig inte om vilken ålder ni är i, om ni har otur slår den hårt. 

Unna er upplevelser, men gör det på hemmaplan och med dem ni bor tillsammans med. Inte på en uteservering där ni kramas, dricker i varandras glas och dansar. Tänk efter en extra gång, snälla. Någon gång kommer detta att vara över, då tror jag att ni vill ha kvar alla era familjemedlemmar. 

Var rädda om er! 

Arg människa på ett sjukhus