Vård och omsorg – dags att börja lyssna på personalen

Det är många anställda inom vård och omsorg i Norsjö som är väldigt missnöjda med Norsjö kommun som arbetsgivare.

"Höj lönerna och statusen på vård- och omsorgsjobben", skriver insändarskribenten

"Höj lönerna och statusen på vård- och omsorgsjobben", skriver insändarskribenten

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-03-17 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mikael Lindfors (S) och Hans Klingstedt (V) skriver i ett insändarsvar i Norran den 2 mars att de hyser den största respekt för personalen inom kommunens vård och omsorg. Om ni gör det så är ni väldigt dåliga på att visa det och detta speglas i att personalen flyr äldreomsorgen, vilket ni mycket väl vet. Otaliga har gått från äldreomsorgen till skolan eller har slutat och helt bytt inriktning. Detta har inneburit att vi har personal som inte har rätt kompetens eller ens kan svenska.

Dagens äldreomsorg i Norsjö kan bara ge våra äldre den mest basala vården, men de behöver så mycket mer. De behöver en känsla av sammanhang, en mening med livet och aktiviteter. Ni skriver att ett språktest kan göra att människor blir stoppade innan de ens får prova på arbetet. Bra! Kan personalen inte förmedla sig, förstå vårdtagarna eller skriva och läsa journaler eller genomförandeplaner ska de inte jobba med människor som är i beroendeställning till andra människor. De är så välkomna när de kan språket. 

Börja lyssna på personalen som känner till verksamheten bättre än någon som sitter bakom skrivborden. Använd vårdutbildad personal och fördela arbetet mellan dessa och servicepersonal så att rätt kompetens kommer på rätt plats. Sluta med att lägga ytterligare arbetsbördor på redan ansträngd personal genom språkombud med mera. Det är inte rätt verksamhet för svenskundervisning. Ta lite pengar från planerade nybyggnationer och stoppa in dessa i vård och omsorg där det behövs, istället för att dra ner. Vidareutbilda personal och sluta med alla dessa möten där vi för syns skull ska få säga vad vi tycker, där sparar ni både tid och pengar – för ni lyssnar hursomhelst inte. 

Höj lönerna och statusen på vård- och omsorgsjobben så ska ni se att folk kommer tillbaka. Led personalen så att de kan utföra sitt arbete efter de förhållningssätt som Socialstyrelsen rekommenderar. Men börja med att lyssna!

Desillusionerad