Våra skattepengar går till bonusar

Nu är det dags att höja skatterna, menar skribenten.

Nu är det dags att höja skatterna, menar skribenten.

Foto: Riksbanken

Insändare2021-03-16 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagens läge finns det stor anledning att fundera på våra skatter och hur stat och kommun använder skattemedlen. Vi har sett att företag fått stora summor för att klara sig ur den kris de befinner sig i på grund av rådande pandemi. Staten klarar detta tack vare att man under tidigare år sett till att man haft en bra balans i ekonomin. 

Tyvärr ser man att många storföretag, trots statliga bidrag, delar ut stora summor i form av aktieutdelningar och bonusar – istället för att bygga upp en reserv så att de själva kan hantera oförutsedda nedgångar. De har ju faktiskt helt andra förutsättningar för att göra detta än småföretagare som ständigt kämpar för sin överlevnad.

Lika förvånad blir jag över att det fortfarande finns politiska partier som förespråkar skattesänkningar, när man istället bör se till att statens finanser är så stabila att man också kommer att klara eventuella framtida pandemier. Genom att höja vissa skatter för dem med högsta inkomsterna, uppnår man även en snabbare minskning av miljöfarliga utsläpp. Detta eftersom de pengar folk har över, sedan de betalat det viktigaste, används till lyxkonsumtion och resor. De ökade skatteinkomsterna kan med fördel användas till personalförstärkningar inom vård och omsorg så att fler orkar med det krävande arbetet.

Några exempel på skatter man skulle kunna införa eller öka är båtskatt för större fritidsbåtar samt ökad skatt för utrikes flygresor. Dessutom kan man reducera skattereduktioner för personer som har så hög inkomst att de kan klara hela utgiften själva. Om man tror att det senare skulle innebära en stor ökning av svartarbete, bottnar det i att ju mer man tjänar desto oärligare blir man. Stämmer det verkligen?

BN