Vår stad växer – men välkomnar vi de som är nya?

Kortsiktigt tänkande med ockerhyror är att göra oss själva och Skellefteå en björntjänst.

Insändare 15 september 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har under de senaste månaderna samtalat med flera människor som på något sätt är kopplade till vår stads tillväxt. I slutet av sommaren satt jag på flyget bredvid en man från Ukraina som kommit för att jobba på Northvolt men som fått lämna barn och fru i Stockholm hos släktingar eftersom det inte finns boende för hela familjen. Förra veckan samma sak – en man från Indien som lämnat sin familj i Jönköping för att jobba här. Alla säger samma sak – vi kan bara stanna om vi får hit vår familj. Alla boenden som finns är väldigt dyra.

Jag funderar – vad är det som gör att boendet är dyrare här än i andra städer? Är det så att andrahandsmarknaden skenat iväg och många tar överpriser för att hyra ut. Resultatet blir kortsiktiga hyresgäster som vänder söderut när det inte längre går ihop och vi förlorar en potentiell skattebetalare. De allra flesta som kommer och jobbar är "vanliga" arbetare, inga med någon stor lön som har råd med ockerhyror.

Jag vet inte hur du tänker – men jag vill i alla fall att familjer ska kunna komma hit, och bidra till vår redan ansträngda bemanningssituation. Du kanske tänker att det är politikens ansvar att lösa bostadsfrågan. Ja visst, på lång sikt, men behoven finns nu.
Du som hyr ut – ta skäliga hyror så Northvolt kan börja rulla på, och att vi får hit fler kompetenta blivande kollegor till våra äldreboenden, förskolor, skolor och serviceyrken.

Det finns självklart andra faktorer som också spelar in, men jag vill ändå vädja till er som tänker kortsiktigt att tjäna en slant på en uppstickare som Northvolt. Kanske gör vi oss själva en björntjänst om vi tappar invånare som skulle kunna berika vår stad.

En som jobbar åt kommunen


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa