Var ska människor som inte passar in bo?

Skribenten funderar över bostadsområden och vilka som ska bo där.

Skribenten funderar över bostadsområden och vilka som ska bo där.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-08-24 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integrationsminister Anders Ygeman har i dagarna gjort ett utspel om att en del bostadsområden borde göras om helt och han tar den danska modellen som exempel. I dessa nya och förmodligen fina områden ska bara människor med bra jobb och lön bo. Hyrorna kommer nog att bli dyrare och det ska ställas krav på dem som bor där. De med kriminell belastning är inte välkomna och troligen inte heller människor som enligt föraktfulla politiker och tyckare "lever på bidrag utanför den svenska lagen".

Tanken är nog på något sätt både en produkt av de senaste årens kriminalitet och skjutningar i det som kallas "utsatta områden", men det kan också finnas en mycket naiv välvilja i detta. En välvilja som följer svensk arbetarrörelse-tradition och kanske har Ygeman också läst Lubbe Nordströms "Lort-Sverige". Det är dock en fråga som står isande tydlig och det är: Var ska de människor som inte passar in bo?

Alla i Sverige är som bekant inte rika och har inte heller fasta jobb. Är alla som inte fungerar i det svenska samhället brottslingar? Rapporter har kommit under 2022 om att fängelserna är fulla och trångbodda. Moderaterna vill ändå göra det straffbart att "ha samröre" med gängkriminalitet. Du ska inte längre behöva begå något brott för att hamna i fängelse. Men för de som ändå fungerar och arbetar men råkar komma från "fel område":

Blir det barackområden där icke önskvärda människor får bo? En ny plats för getton? Det gamla området blir ju socitetsområde där låginkomsttagare och ensamstående mödrar troligen inte har råd att bo.

Problemen hopar sig som man brukar säga. Vi har 8 till 10 procents inflation och den högre räntan som redan har slagit igenom och är
i funktion gör att hyrorna kommer att öka de närmsta tiderna. Enligt Ekot den 15 augusti kan vissa bostadsrättsföreningar också komma
att behöva höja avgifterna. Ibland så mycket som 40 procent. Energipriserna kommer att öka i höst säger alla prognosmakare. De enda
partier som engagerat sig en del för att lösa ojämlikhet och utanförskap är V och Mp. Men jag tycker att de här frågorna om sociala satsningar i förorter och glesbygd verkligen har kommit i skymundan i den här valrörelsen.

Olov Wikström, Skellefteå