Var har vassen i älven tagit vägen?

Skribenten tycker att det har blivit mindre vass i Skellefteälven.

Skribenten tycker att det har blivit mindre vass i Skellefteälven.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2022-10-18 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste åren har älven snart förlorat all vass där det tidigare till och med varit blommande vass högt över vattenytan. 

Var i helgen ute med båten idet vackra vädret på lördagen och reagerade på att det inte fanns vass i stora områden där man tidigare år knappast kunde ta sig fram med båten utan att bli tvungen att rensa propellern från mycket vass. 

Det är nu knappast något problem att köra igenom med ett fiskedrag efter båten. Jag undrar om detta även påverkar fisket då det i år har varit extremt dåligt fiske. Kanske detta gör att vi sett många sjuka laxar i älven. Är det något gift eller annat som påverkar både vass och lax? 

Vidare har vi de sista åren noterat att vi ser sälar i älven ända uppe mot dammen. I helgen såg vi två sälar som säkert förser sig med fisk även om det inte finns så många.  

Vi fick dock en riktigt trevlig naturupplevelse när vi stannat vid bryggan då plötsligt tre älgar gick ned i vattnet nära oss och simmade över älven. Det verkade vara en älgko med två kalvar. Jag lyckades fota dem trots motsol, men de skulle ha fått problem om älven hade kvar sitt gamla vassbestånd.  

Min fråga är; vad har skett med all vass? Vi såg ingen sjuk lax och vi hade mycket vacker vass i älven de första åren på 20-talet? 

Jan Bergstedt