Var har det arbetande folket i Sverige tagit vägen?

Ja det kan man ju undra, då media nästan varje dag rapporterar om att i stort sett hela landet har stor brist på arbetskraft.

Skribenten funderar över bristen på arbetskraft och vad den kan bero på.

Skribenten funderar över bristen på arbetskraft och vad den kan bero på.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Insändare2023-03-10 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har ju blivit fler människor i Sverige och dessutom har många utrikesfödda kommit in på många områden. Allt från riksdagsmän och professorer och specialister inom många områden till mer vanliga jobb. Likväl är det brist på arbetskraft.

Jag hörde en obehaglig sanning i radio då en sjuksköterska berättade att hon tröttnat på att vara fast anställd. Hon sade upp sig, startade firma och hyrde ut sig själv. Då kunde hon tjäna så mycket att hon kunde unna sig att bara jobba halvtid. 

Det verkar vara ett nytt sätt att arbeta i dag, men det innebär ju också att den gemensamma lönekakan försvinner fort. Det innebär ju också att hon inte kan ta lika mycket ansvar på jobbet då hon bara är där under halva arbetstiden. Det måste ju också bli en mycket dålig stämning på arbetsplatsen då hon tar mindre ansvar med högre lön.

För patienterna innebär det olägenheter då kontinuiteten försvinner. Det innebär också att den svenska modellen urholkas eftersom hyrpersonal går utom avtalet. Allt detta är en frukt av Reinfeldt-eran då det skulle bli billigare och bättre med privatiseringar.