Var går gränsen mellan aktivism och terrorism?

Skribenten resonerar kring aktivism, fredlig som olaglig. På bilden: Greta Thunberg förs in i en polisbuss av polis vid en klimataktion utanför riksdagen.

Skribenten resonerar kring aktivism, fredlig som olaglig. På bilden: Greta Thunberg förs in i en polisbuss av polis vid en klimataktion utanför riksdagen.

Foto: TT

Insändare2024-03-23 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Greta Thunberg ställt till det. Hon och hennes kamrater har satt sig framför ingången till ärevördiga Riksdagshuset och lyckats reta många som vill ha fri passage in och ut. Klimataktivisterna blir allt aggressivare. Man stör Vasaloppet, motorvägar, oljetransporter, polisen släpar och bär bort unga och gamla. Flest av de förra.

Varför irriteras så många av ungdomarnas protester? Är det ett dåligt samvete som gör sig påmint?

Att ungdomar idag är frustrerade och protesterar är ett hälsotecken. De ser sin framtid raseras av vårt sätt att leva och vill ha förändring. Att de tappat förtroendet för politikerna är inte konstigt. Allt prat om krafttag i klimat-politiken är bara tomt pladder. Ungdomarna vill ha aktion. Det är hoppfullt med ungdomar som inte skräder orden när de talar till de mäktiga i världen.

Själv är jag kanske lik en gammal folkpartist? Det vill säga kluven? Att vi stjäl våra barnbarns framtid kan göra vem som helst rasande. Men man får inte ta till vilka metoder som helst i kampen för en bättre värld Historien ger oss många exempel på civilt fredligt motstånd som gett resultat (Gandhi, Martin Luther King).

Den 9 juni har vi val till EU. Just nu ser det mörkt ut i opinionen vad gäller miljö, klimat, fred i Europa. EU är ett viktigt forum för oss. Låt oss enas om att rösta på kandidater som arbetar för en framtid för våra barn.

Ser inte våra ungdomar en ljusnande framtid, kommer kanske deras aktivism att snart övergå till terrorism? Om så sker får vi, som inte är så unga längre, skylla oss själva.