Var det valfläsket som fick inlandsborna att rösta SD?

Som utflyttad inlandsbo sedan 40 år tillbaka, har jag nu till min stora besvikelse noterat hur märkligt Malåborna röstat i senaste valet.

Insändare 9 december 2022 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I riksdagsvalet fick SD hela 24,41 procent, S 40 procent och V 9,02 procent. Men i kommunalvalet röstade bara 5,52 procent på SD. Trenden är ju ganska lika i Sorsele och Norsjö.

Det man då frågar sig är hur man tänker då man röstar, eftersom man kan ana att samma personer som lagt sin röst på SD i riksdagsvalet, har röstat på S eller V i kommunalvalet?

Man kan ju inte röstat efter sin ideologiska övertygelse eftersom SD:s ideologi ligger så långt ifrån V och S som man kan komma. Invandringsfrågan som är Sd:s paradfråga kan väl ändå inte vara något som oroar i inlandskommunerna.

En slutsats borde då vara att det kanske handlade om drivmedelspriset. Kan det verkligen vara så illa att man röstade på partiet som lade bästa budet på bensin och diesel? Men då kommer nästa fråga, varför blev inte M och Kd överösta med röster, då även de lovade enorma prissänkningar på drivmedel? Dessutom kan ju KD rida på budordet "du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa". De borde ju blivit trodda åtminstone innan valet då de tävlade om valfläsket. Nää, istället röstade man på Sd. Ett nationalistiskt parti som ligger till höger om högern, och som med sin retorik i värsta fall på sikt, kan trigga mänskligheten till att bli konspiratoriska, och det har vi ju exempel på hur det kan skena iväg. Nu senast i Tyskland, och tidigare i USA med Trumps galna anhängare som fått för sig att han vann valet.

Jag vet ju att inlandsborna inte vill ha ett sådant samhälle. Man kanske helt enkelt glömde bort att det finns viktigare frågor än drivmedelspriset, till exempel solidaritet och rättvisa, som i tidigare generationer varit ledordet för Malåbor. Man kan ju förstå att det blir kostsamt att ta sig till jobbet och affären i glesbygden, och att man blir uppgiven. 

En del i inlandet måste ju dessutom använda skoter eller arbetsfordon för att försörja sig, Men vissa kanske har snöskotrar och husbilar för nöjes skull och sådant som de sämst ställda inte har råd med, de kanske inte har råd att ha en bil heller. Det kan ju vara så att de skulle vara glada om de har mat till familjen, och till sist att ha en slant över till att köpa en liten julklapp till sina barn.

Överst på min önskelista till tomten är att mänskligheten funderar en stund innan de lägger sin röst på nationalister.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa