Vänsterpartiets nationalistiska coronaspår – jag skäms

Vänsterpartiets nationalistiska coronaspår är en egoistisk strategi, anser insändarskribenten.

Vänsterpartiets nationalistiska coronaspår är en egoistisk strategi, anser insändarskribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2021-03-13 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Likt egoistiska galningar jagar rika länder vaccin runt om i värden för att tillfredsställa sin nations vaccinbehov mot covid-19. Samtidigt är lösningen av coronapandemin och kommande pandemier att vi hellre närmar oss Marx-devisen: av var och en efter förmåga, till var och en efter behov. 

Ty ifall viruset tillåts fortsätta spridas och mutera i länder som inte haft ekonomiska möjligheter att vara med i vaccinracet så blir de enda vinnarna läkemedelsbolagen, bolag som då kan fortsätta att utveckla vacciner mot nya muterade virus och sälja dessa till högstbjudande rika nationer. Att egoistiskt satsa på den egna nationen blir med andra ord synonymt med att satsa på att stilla de multinationella kapitalistiska läkemedelsbolagens profithunger och göra världens folk ständigt beroende av nya vacciner.

Coronapandemin har, enligt min mening, serverat för en vänsterideologisk smash. I det läget väljer tyvärr Vänsterparitet (V) i Sverige att liera sig med en riksdagshöger som vill strunta i andra länders folk och bege sig ut på en nationalistisk vaccinplundring. I stället för att ta ledningen för den uppdukade vänsterideologiska smashen springer Vänsterpartiet i gapet på en höger som tycks handla enligt devisen: det är bättre med en falsk nationell noncoronatrygghet än ingen noncoronatrygghet alls.

Trots att jag sedan februari 2016 bara är före detta V-medlem så skäms jag å partiets vägnar när jag åser partiets valda nationalistiska coronaspår, en egoistisk strategi som kanske hjälper väljaropinionen kortsiktigt, däremot icke pandemier långsiktigt.

Kjell Hanseklint, Myckle