Valfrihet – en täckmantel för privatisering

Valfriheten är endast en förevändning för att kunna privatisera välfärden, menar skribenten.

Valfriheten är endast en förevändning för att kunna privatisera välfärden, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-02-03 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valfriheten inom välfärden var uppe till debatt i Skellefteå kommunfullmäktige den 26 januari, men även i en debattartikel från stans centerpartister samt i en ledare i Norran den 28 januari. Jo, jag vet att en majoritet är för valfrihet, precis som en majoritet tycker det är bra när solen skiner. Det är samma typ av fråga.

Hur argumenterar man då för valfriheten? Vad är det vi ska välja? Att göra ett val betyder väl att man väljer något som är lite bättre än något annat? Varken i debattartikeln eller ledaren sägs något om att privata utförare generellt skulle vara bättre. Det gör man nog rätt i efter vad vi sett under pandemin, men även i andra sammanhang. Till Mikael Bengtssons heder ska dock sägas att han nämner de oseriösa aktörer som alltid dyker upp. Det gör inte centerpartisterna.

Alltnog, generellt kan vi säga att vi inte har någon skillnad i kvalitet mellan privat och kommunal omsorg. Men varför ska vi då göra ett val som vi inte har en aning om hur det utfaller? Man kan väl inte mena att vi ska välja bara för väljandets skull? Återstår en sak som skiljer, nämligen vinsterna. Jag tror att det är just möjligheten att sno åt sig skattebetalarnas pengar som är grunden till att nästan alla borgerliga politiker och opinionsbildare driver detta. Men man gömmer sig bakom ”valfriheten”.

Ej liberal