Valfläsk att lova snabb kontakt med vården

Skribenten menar att socialdemokratiska regionpolitiker ägnar sig åt valfläsk när de hävdar att man ska kunna få kontakt med vården inom fem minuter.

Skribenten menar att socialdemokratiska regionpolitiker ägnar sig åt valfläsk när de hävdar att man ska kunna få kontakt med vården inom fem minuter.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-05-27 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är det val i Sverige och Västerbotten. En av de styrande i Västerbotten är regionrådet Peter Olofsson. Välfärd och sjukvård borde vara det han har närmast hjärtat. Men det har han inte. Varför skriver jag det?

Den 14maj innevarande år höll han en inledande valturné i Skellefteå. En turné som inte kommer att sluta med detta besöket. Här vill han förbättra tillgängligheten för oss medborgare när det gäller primärvården. Valfläsket är att vi medborgare ska få kontakt inom fem minuter med vården. Jag kallar det valfläsk. Under flera år har det inte fungerat, så varför skulle det fungera nu?

Även jag kan skriva eller hålla möten om att jag i en snar framtid kommer att förse samtliga medborgare med en summa av 10 000 kronor. Tror ni läsare på det? Det är precis det regionrådet Peter Olofsson gör men han har titeln politiker och många går på det.

Tragiskt att vården/välfärden inte fungerar, den har under decennier varit i förfall. Detta med hjälp av socialdemokratiska politiker. Vad har de lyckats med? De har ansvaret att representera hela Västerbotten. Så är det inte i Skellefteå där vårdanställda anser att det råder katastrofläge på alla plan. Och det gäller fler kommuner i Västerbotten.

Så lösningen enligt Peter Olofsson är att 1177 ska ge råd och besked hur vi i Västerbotten ska behandla oss själva, med en kontakt inom fem minuter när vi blir sjuka, gäller även barn. Denna lösning med digital vård fungerar bara i science fiction-filmer. I andra delar av landet har man redan provat 1177, med följden att vårdsökande har dött.

Det här påminner om en annan socialdemokrat, högt uppsatt i Skellefteå, som säger att "Det här var inte bra, görs inte som vi ursprungligen hade tänkt oss". När en politisk höjdare inte klarar av att formulera ett dokument som håller, och dokumentets förutsättningarna bryts, inger det ett mycket lågt förtroende. Vad mer lovar dessa politiker? Jo, en lösning under valtid för välfärd med ett dokument eller löfte som inte behöver hållas. Eller varför inte ändra i en ambulansrapport som hälso-och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S)? Vad mer har förfalskats, förvrängts, förskönats eller avgetts med halvsanningar från de styrande i Västerbotten?

 Vi har haft en högkonjunktur i flera år, vad har de åstadkommit under den tiden? En tid med bra förutsättningar. Vi här ute vet svaret. Under ett valår vet plötsligt politiker svaret.  

Lennart Gustavsson, Tuvan