I debatterna före valet var det mycket som fattades och frågorna som blev dominerande var elkrisen samt lag och ordning. Klimat, miljö, anti-kärnkraft, hela välfärdssektorn, arbetsrätten, hyrorna och situationen för sjuka och arbetslösa kom i skymundan i den gångna valrörelsen. Jag tycker att det hela är ett sorts ideologiskt nederlag för det som kallas Magdalena Anderssons lag.
Socialdemokratin har en lång tradition av fredsambitioner också ut mot världen. Denna riktning fick vi se väldigt lite av i debatterna. Ingen, säger ingen började ifrågasätta höjningarna av försvarsanslagen eller starta en diskussion om att gå med i Nato verkligen är den rätta vägen. Där var ingen röst som ifrågasatte de stora vapenleveranserna till Ukraina och ställde frågan om Sverige verkligen ska skicka vapen till krigförande land. Inte ens miljöpartiet sade ett pip om Nato-medlemskap och vapenleveranser. Det är min upplevelse och jag kan ha missat en del i debatten men en diskussion om Sveriges åtaganden i konflikter borde ha startat redan efter krigsutbrottet i Ukraina.
Hur är det då med stämningarna i vårt kära Sverige? Ja, som valresultatet utföll med SD som näst största parti kan man säga att stämningarna är nationalistiska och kanske ekonomiskt egoistiska. Stämningarna är inte inriktade på att förbättra socialpolitiken, snarare på att försämra den. Det sägs att det är unga killar som är förstagångsröstare som har avgjort detta val, men det går inte bara att skylla på en icke-erfarenhet av politiskt konsekvenstänkande. Manegen var krattad av många rådgivare och så kallade spinndoktorer.
Hur kommer folk att reagera på den ekonomiska politiken i vinter med elkris och inflation? Som politikens riktning ser ut idag så bryr sig inte politiker så mycket om fördelningspolitik. Sverige har från 2000-talets början till idag gått från 50 miljardärer till 500 miljardärer. I ett läge där det sannolikt kommer att bli så att man vill klämma åt sjuka och arbetslösa ännu mer visar också exemplet med miljardärerna på vilken politik som tidigare har bedrivits.
Olov Wikström, Skellefteå