Vakna Skelleftebor – våra barns framtid står på spel

Vi måste alla ta ett ansvar för vår gemensamma framtid, uppmanar skribenten.
Vi måste alla ta ett ansvar för vår gemensamma framtid, uppmanar skribenten.

Insändare 13 januari 2021 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter coronakrisen, vad kommer då att hända? Kommer människorna i Skellefteå att fortsätta som innan? Resa till varma länder, konsumera och slå dövörat till när radion nämner att biologiska mångfalden är under hot, likaså klimatet. Nä, det gäller inte mej – inte oss här i Norrland. Orsaken till coronapandemin är just detta, att människor brer ut sig och förstör de vilda djurens habitat. 

Vi låter vår boskap gå där och har tydligen mage att bli förvånade när det drabbar oss. Forskning menar att coronapandemin är bara början om vi fortsätter denna väg. Det är dags att vakna nu. Ska våra barn ha en dräglig framtid måste vi alla göra det som krävs. Vi i västvärlden måste sluta konsumera prylar. Vi måste sluta efterfråga matvaror från andra sidan jorden och ändra den livsstil som många lever. När u-länderna vill ha vår livsstil då säger moder jord ifrån.

Alla kan göra något i sin egen vardag och vi bär ansvar över hur vi agerar. Ska vi kunna se våra barn i ögonen? Det handlar ju om dem. Ska vi se på när de slukas i det hål vi själva grävt, eller ska vi spadtag för spadtag försöka fylla det så gott vi kan?

Jag vet vad jag väljer i alla fall.

Elin Lundqvist Burlin, Klutmark

Ämnen du kan följa