Vad krävs för att få hyra bostad av Heimstaden?

Trots flera år i kö ser jag hur folk hoppar före mig och får lägenhet.

Heimstaden på Västra Erikslid. Skribenten funderar över Heimstadens uthyrningspolicy och får svar direkt.

Heimstaden på Västra Erikslid. Skribenten funderar över Heimstadens uthyrningspolicy och får svar direkt.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2022-11-21 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Funderar egentligen hur Heimstadens uthyrningspolicy är. Har sedan 2019 stått I kö, men som andra så sparar man tid för att senare kanske få sig en lägenhet.för något år sen så börjar jag åter söka lägenhet, men ser i tidningen att det kommer inflyttande till Skellefteå som får spritter nya lägenheter. 

Så småningom så skriver jag ett mejl och ifrågasätter varför så många går före mig i kön. Det enda svar jag fått är att jag har en betalningsanmärkning och att jag ska läsa uthyrningspolicyn. Då kommer min första fråga, hur kollar ni upp ekonomin för de som inte kommer från Sverige? 

Nåja, jag bestämmer mig för att mejla igen och berätta vem jag är och så vidare. Inget svar på detta mejl. Är en vanlig svensson, betalar mina räkningar, har inte alkoholbekymmer och inte andra bekymmer heller samt går till jobbet, vilket har varit på samma plats de senaste åren, och har inget att dölja heller. 

Jag ger Heimstaden ett försök att förklara för mig här i insändaren. Men det verkar lurt att hyresnämnden måste göra en undersökning vad som händer hos dessa. Sökte en liten etta med en hyra på 2 500 kr i månaden, inte ens det anser de att jag har råd med.

Åsa Nyström

Svar direkt

Först och främst beklagar vi om återkopplingen upplevts som sporadisk, vi är måna om att svara våra många bostadssökande så snabbt som möjligt men ibland kan belastningen bli hög och då hänvisar vi till vår hemsida, där all information finns samlad. 

Vi har ett högt söktryck på våra bostäder och vårt system premierar aktiva sökande, alltså att man loggat in på Mina Sidor var sjätte månad för att behålla sina poäng. 

Vidare stipulerar vår policy att man inte ska ha betalningsanmärkningar eller skulder för tilldelning av lägenhet. Policyn beskriver också att sökande enligt svensk lag ska vara folkbokförd där hen bor. 

På frågan hur vi hanterar sökande som inte har en deklarerad inkomst i Sverige, så är kontrollen arbetsgivarintyg samt krav på deposition.