Vad krävs egentligen för att få färdtjänst?

Jag undrar vad Skellefteå kommun har för normer för att bevilja färdtjänst.

Insändarskribenten undrar över vad som krävs för att få färdtjänst och får svar direkt.

Insändarskribenten undrar över vad som krävs för att få färdtjänst och får svar direkt.

Foto: Michael Erhardsson

Insändare2022-12-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag beskrev mina besvär: Att jag kan inte ta mig ens korta sträckor, nu efter min höftoperation, bor på andra våningen, utan hiss, min kraft tar slut innan jag ens har kommit ut på gatan. Det svar jag fick var: Att inte vara inom den ”ramen”.

Tillfällig färdtjänst finns inte, skulle verkligen vilja veta vad som ingår i eran ”ram”för att bevilja färdtjänst. Nu är det dessutom halkiga tider framför oss

Jag vet att jag inte är ensam om avslagen, men tänk om och gör rätt.

Inga-Maj

Svar direkt

Det stämmer att det inte finns något som heter ”tillfällig färdtjänst”, men det är en ganska vanlig missuppfattning. Färdtjänstlagen anger att färdtjänst beviljas den som på grund av en varaktig funktionsnedsättning har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmän kollektivtrafik.

Enligt rättspraxis anses en funktionsnedsättning varaktig om den överstiger tre månader. Det betyder att handläggaren inte kan bevilja färdtjänst oavsett hur svårt man har att förflytta sig efter exempelvis en operation eller skada, om varaktigheten är kortare än tre månader. Man behöver kunna styrka att funktionsnedsättningen kommer att vara i mer än tre månader redan när man ansöker.

Alla har rätt att ansöka samt få ett beslut gällande färdtjänst. Dessa beslut kan även överklagas till förvaltningsdomstol.