Vad heter egentligen gatorna i Skellefteå?

Att som icke-stadsbo försöka parkera i Skellefteå kan vara problematiskt då man inte vet vad gatorna heter.

Att ha koll på gatunamnen om man inte är från stan är inte alltid det lättaste, enligt insändarskribenten.

Att ha koll på gatunamnen om man inte är från stan är inte alltid det lättaste, enligt insändarskribenten.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2022-09-06 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till ansvariga för gator och parkeringar i Skellefteå kommun, ställer jag följande frågor. Varför inte ha en liten skylt bredvid den med beskrivning på vilka betalsätt som erbjuds på olika parkeringar? Det finns några ställen där inte ens en skylt med gatunamn i närmaste korsning finns. 

Som i detta fallet vid parkeringen mitt emot lasarettets huvudparkering, som ligger intill Norrbölegatan. Då jag skulle parkera där med Skepark, kom fyra alternativ upp. Då jag inte visste vad gatan hette och ingenting vid info-skylten förtäljde saken, promenerade jag bort till korsningen. Tyvärr finns ingen skylt med gatunamnet där heller.

Då valde jag det namn som låg överst i appen ,vilket vid kontroll senare visade sig vara fel. Varför la sig den överst, då den gatan inte ens ligger i samma område. Inte än i vart fall, vilket jag kan läsa i Norran.

Är appen bara för "inbodda" stadsbor, eller vad är meningen? Jag har stött på liknande problem på annat ställe med för ett par år sedan. På Södra Järnvägsgatan intill djurkliniken, då jag fick fråga fotgängare efter gatans namn. Den förste jag frågade visste inte heller namnet.

Kanske dags att underlätta för oss icke-stadsbor. Vore väl både enkelt och billigt att med en liten skylt på infostolparna som anger gatans namn.

SkePark-aren

Svar direkt

Det går alltid att vara tydligare, och att komplettera betalningsinformationen med exempelvis gatunamn är ett bra förslag som vi tar med oss.

Den som parkerar i Skellefteå kan idag parkera utan att på förhand veta vad gatan heter. Tillräcklig information finns tillgänglig via trafikskyltar alternativt skyltad betalinformation. Mitt tips för att underlätta parkering när du använder Skepark eller någon annan av apparna är att du utgår ifrån kartfunktionen i appen som visar din plats i kartan. Därigenom kan du välja den parkering där du befinner dig, och i kartan framgår också gatunamn om du zoomar in mot din position. 

Som användare är det dock viktigt att säkerställa att du står på rätt parkering, vilket inte är helt lätt alla gånger om det finns flera olika parkeringar i närheten. Se till att du betalar för parkering på rätt plats genom att följa skyltar och betalinformation. 

Ronny Söderberg, chef parkeringsverksamheten, Skellefteå kommun