En fråga som dyker upp i mitt huvud: Vad gör Skellefteå kommun? Innan man grottar ner sig i detta bör man fråga sig varför detta skulle vara deras ansvar, privata bolag tar sina egna beslut och får stå för sina egna riskbedömningar. Eller?
Personligen anser jag att det är så det bör fungera. Och att politiken inte ska gå in och påverka marknaden mer än vad som är absolut nödvändigt. Men så som Lorents Burman med flera har uttryckt sig om Northvolt så går det inte att säga annat än att man från politiken har påverkat de lokala företagens syn på projektet. Man har helt enkelt litat på kommunpolitikerna när de har uttalat att de tror på det privatägda företaget.
Så vad gör Skellefteå kommun? När bolagen står utan sysselsättning så väljer kommunen att lägga ut en annons för att anställa anläggningsarbetare. De tänker kanske att det kommer lös en del folk när de privatägda bolagen tvingas varsla? Så kan kommunen bygga vidare i egen regi istället? Utöver detta så kommenterar man situationen genom att lyfta fram kommunens enorma kompetensbrist och låga arbetslöshet. Och inte ett ord om de företag som drabbas. Man har nog inte förstått vilken situation lokala företag ställs inför.
Varför tar inte Lorents Burman ansvar och ser till att kommunen snabbt lägger ut entreprenader på upphandling? Stora som små entreprenader, för att ge lokala företag en chans att snabbt sysselsätta sin personal. Förenklad upphandling där alla företag har möjlighet att lämna anbud. Istället för upphandlingsstrategin man normalt använder från kommunens sida, där mindre företag inte ens har en chans att vara med på grund av kravställningar som är helt irrelevanta för uppdragen, men som säkerställer att det blir ett stort bolag med huvudsäte i Stockholm som får utföra entreprenaden.
Varför väljer man att söka personal för att själv utföra arbeten som entreprenörer står i kö för att få utföra? Varför motarbetar man lokala entreprenörer som vill växa i Skellefteå och skapa arbetstillfällen? Jag anser att kommunen agerar respektlöst mot företag som drabbas av Northvoltkrisen.
Jesper Mattsson
Svar direkt
Tack för din insändare. Vi förstår den oro som många företagare känner och vill försäkra att det lokala näringslivet är en prioritet för oss. Skellefteå kommun har begränsade verktyg att stötta företag i ekonomisk kris, men vi gör allt vi kan inom våra ramar. Vi har arbetat för att snabbt förstå hur det lokala näringslivet påverkas, och genom dialog lyssna in på vilket sätt vi kan stötta.
Här är några exempel på vad Skellefteå kommun gör i nuläget:
• Dialog med drabbade lokala företag och med arbetsgivarorganisationerna.
• Kartläggning av Northvolts påverkan på lokala företag.
• Information om stöd som finns att söka för drabbade företag.
• Aktiva branschråd och nätverk.
Läs gärna om detta och mer på skelleftea.se/naringsliv
När det gäller upphandlingar är vi som kommun skyldiga att följa lagen om offentlig upphandling (LOU). Denna lagstiftning säkerställer transparens, konkurrens och likabehandling. Vi arbetar kontinuerligt med att förmedla information och tips om var våra upphandlingar publiceras och hur processen fungerar, för att underlätta för fler lokala företag att lämna anbud.
Skellefteå kommun har de senaste åren varit en av de mest expansiva kommunerna i landet vilket skapat goda förutsättningar för företagande, och vi håller fortsatt i gång en hög investeringstakt för att möjliggöra nya affärer för näringslivet. Vi arbetar också aktivt med påverkansarbete för infrastrukturprojekt som Norrbotniabanan och E4:an.
Kommunen är beroende av ett starkt lokalt näringsliv, och vi vill fortsätta utveckla arbetet med att stötta i situationen som många företag nu befinner sig i. Vi undersöker ständigt nya sätt att stärka näringslivet och välkomnar en fortsatt dialog för att gemensamt hitta lösningar. Er uthållighet och engagemang är ovärderligt för vår gemensamma framtid, och vi står vid er sida för att hitta lösningar och skapa förutsättningar för återhämtning och utveckling.
Lorents Burman, kommunstyrelsen ordförande Skellefteå kommun