Enligt EU-lagstiftning ska plastkorken sitta fast på plastflaskor och pappersförpackningar på upp till tre liter under hela förpackningens livslängd. Det betyder att en pappersförpackning sorteras som pappersförpackning – och plastkorken får sitta kvar. Syftet är att motverka nedskräpning i naturen.
En del rekommenderar att avlägsna plastkorken och lägga den i plaståtervinningen. Att avlägsna plastkorken från pappersförpackningen vid källsortering är dock inget krav, utan en rekommendation. Enligt EU-direktivet behöver man inte göra det, utan plastkorken kan sitta kvar.
Vilka regler gäller inom Skellefteå kommun när det gäller återvinning av plastkorkar på pappersförpackningar, till exempel mjölkpaket?
Svar direkt
Beslutet är en del av EU:s engångsplastdirektiv och nya lagstiftning som började gälla den 1 juli 2024. Så samma sak gäller här i Skellefteå kommun. Det vill säga att man kan låta korken på pappers- och plastförpackningar för dryck sitta kvar när man lämnar för återvinning.
Men det finns inga förbud mot att lossa korken och sortera den för sig utifrån material. Det är fortsatt det bästa, då korken i sådana fall materialåtervinns. Precis som du skriver så är syftet att minska engångsprodukters påverkan på miljön då korkar är ett stort problem vad gäller nedskräpning.