Vad gagnar samhÀllet: HÄrdare straff eller bÀttre vÄrd?

Som före detta fÀngelseprÀst och tidigare förestÄndare för SkellefteÄ Stadsmission har jag förvÄnats över att synen pÄ kriminella har förrÄats pÄ senare tid.

InsÀndarskribenten funderar kring straff och vÄrd och vad som gagnar samhÀllet.

InsÀndarskribenten funderar kring straff och vÄrd och vad som gagnar samhÀllet.

Foto: Ulrika VallgÄrda

InsÀndare2024-10-15 04:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vad hÀnder med vÄrt samhÀlle nÀr dömda brottslingar avhumaniseras? Nazityskland och dagens konflikt i Mellanöstern visar vad som hÀnder nÀr man inte erkÀnner den andra gruppen dess mÀnniskovÀrde. Jag Àr rÀdd för att samma sak hÄller pÄ att hÀnda i vÄrt land nÀr brottslingar och invandrare inte anses önskvÀrda lÀngre.

SjÀlvklart ska brottslingar ha sitt straff, men om vi inte vill ha överfulla fÀngelser i framtiden behöver vi anvÀnda strafftiden pÄ ett konstruktivt sÀtt för att Äteranpassa sÄ mÄnga som möjligt.

LÀste nyligen i DN om att ukrainska soldater fÄr lÀra sig att pÄ slagfÀltet Àr ryssar legitima mÄl, men som krigsfÄngar ska de behandlas som mÀnniskor.

Sekularisering och individualism hÄller sakta pÄ att erodera de kristna vÀrderingar som varit grunden för vÄr syn pÄ varje mÀnniskas unika vÀrde.

Man behöver inte tro att Gud skapat mĂ€nniskan till sin avbild för att anse att varje mĂ€nniska har ett unikt vĂ€rde. Men mĂ€nniskovĂ€rdet hotas idag av den politik som Tidöpartierna driver och dĂ€r den outtalade andemeningen verkar vara ”lĂ„s in dom och slĂ€ng bort nyckeln”.

KriminalvÄrden behöver utvecklas sÄ att de som döms till kortare och lÀngre fÀngelsestraff ska ha en chans att se att det finns hopp om nÄgot annat Àn att tillhöra en liten grupp och hela tiden kÀnna sig jagad.

Dessutom mÄste mera satsas pÄ förebyggande ÄtgÀrder. Skolan, socialtjÀnsten och missbrukarvÄrden behöver ökade resurser för att i tid förebygga att Ànnu fler inte hamnar i ett utanförskap som Àr grunden för all kriminalitet.

Hans Marklund