Vad får vi campare för pengarna när avgiften höjs?

Stjärncamping – eller? Vad får jag för pengarna? Den frågan är berättigad när fritidsnämnden i Skellefteå klämmer till ännu en ordentlig höjning av avgiften. 3 840 kronor på två år.

Signaturen Säsongscampare funderar kring prishöjningarna på kommunens campingar och får svar direkt.

Signaturen Säsongscampare funderar kring prishöjningarna på kommunens campingar och får svar direkt.

Foto: Lovisa Gustavsson

Insändare2024-03-12 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Säsongscampare har alltid fått höra att vi bara kostar pengar för campingen. Har svårt att förstå detta när vi ser hur lite det satsas för oss campare när det gäller servicehus, ventilation, gräsytor för husvagnar med mera. Kan inte vara så roligt betala fullt pris för tomt utan gräs men med lera eller en grushög på tomten. 

Under flera år har förslag lämnats in som minskar kostnader för oss som campar, typ elanvändning, användning av dricksvatten, ombyggnad av servicehus med ventilation, diskmaskiner, förändring av trafik med mera, men det har fortsatts att tillåta laddning av elbil vid campingplats (cirka 30 elbilar per vecka), lek med dricksvatten både vid servicehus och biltvätt. Miljontals liter dricksvatten rakt ner i avloppen.Exempel som med enkla förändringar är lätta att minska. Men vad händer – ingenting förutom att avgiften höjs. Det är lätt leka när andra betalar 

Under mina år som campare har antalet säsongscampare minskat från 120 till ifjol ett fyrtiotal. Undrar vad det beror på? Förmodligen kommer minskning att fortsätta på grund av den höjda avgiften och förändrade öppethållande av servicehus och dåliga skötsel av campingen. Det beror inte på personalen, utan de gör så gott det går med de resurser som chefer och politiker vill ge dem. Har man för lite personal, så slutar man inte städa helger utan då rycker chefer och politiker som har ansvaret ut och fixar problemet. 

Vi har trivs att vara vid havet men tyvärr är jag inte ensam om att fundera på att lämna camping. Tycker att politikerna och ansvariga chefer bör fundera ordentligt för snart har bara oligarker råd att campa. Kul med en ny reception, men satsa även på husvagnscamparna.

Säsongscampare

Svar direkt

De campingar kommunen bedriver vill vara tillgängliga för alla, men det är viktigt att komma ihåg att det är en affärsverksamhet som inte får bidrag från skattebetalarna. Det innebär att kostnader, utgifter och investeringar finansernas av egna intäkter och campingarna måste följa marknadens utveckling och ökade priser. Allt detta har lett till den nya prissättningen. 

Under åren med covid-19 har det inte varit några höjningar i taxan på campingarna, men det har också lett till att det nästan inte varit några investeringar eller renoveringar. Detta har satt spår i verksamhetens ekonomiska resultat. Under hösten 2023 och våren 2024 har det däremot hållits en hög renoveringstakt med en mängd förbättringar på bägge campingarna. I enbart Byske havsbad har bland annat servicehus, miljöstationer, stugor, kök, reception, minigolfbanan, lekplats och mycket mer renoverats.

Du ställer några frågor som är svåra att svara på här, bland annat om laddning av elbilar drivit på kostnaderna för campare – men elbilsladdning är förbjudet inne på området. Jag förstår det som att du gärna vill bidra till att göra campingen ännu bättre och personalen svarar gärna på frågor och tar emot förbättringsförslag.

Angående frågan om stjärnor så är Skellefteå camping fyrstjärnig och Byske havsbad femstjärnig enligt branschorganisationen SCR:s bedömning. Dessutom kan vi i kommunen stoltsera med att Byske havsbad blev utsedd till den bästa campingen i Sverige 2023 av ACSI.