Vad blir egentligen Sveriges roll om vi går med i Nato?

I finska Yle intervjuas den 2 december den svenske docenten Håkan Edström, anställd vid Försvarshögskolan i Stockholm. Det är intressant läsning, rakt på sak utan politiska dimridåer.

Skribenten funderar över Sveriges framtid i Nato. På bilden besöker Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) en Natoövning.

Skribenten funderar över Sveriges framtid i Nato. På bilden besöker Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) en Natoövning.

Foto: Anders Wiklund/ TT

Insändare2022-12-14 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han konstaterar att Finland och Sverige kommer att få olika uppgifter inom Nato. Finland med sin långa gräns mot Ryssland kommer att koncentrera sig på nationellt gränsförsvar. Sveriges roll blir en annan: Tanken på en rysk landstigning i Sverige ser han som ”befängd”. Därför blir uppgiften för den svenska armén en annan. Han pekar på Danmark som främst erbjuder sin militära kapacitet utanför sitt eget territorium, till exempel i Afghanistan.

”Det är ju inte Sverige vi ska försvara, det är Nato”, konstaterar Edström. Hoppsan, så låter det inte från våra politiker och skjutglada militärer när de poserar framför någon stridsvagn på Gotland. Något resonemang om vad Nato står för och varför svenskar ska riskera sina liv för Nato för han inte.

Nato brukar framhållas som en fredsorganisation med enbart defensiva uppgifter. Det stämmer dåligt. Nato-länder har angripit Jugoslavien, Libyen, Irak, Afghanistan med flera utan något FN-mandat. I Syrien beväpnade och utbildade man al-Qaida och andra terrorister, i Jemen har man understött Saudiarabiens krig. Offren för dessa krig kan räknas i 10-tals miljoner och angreppskrigen i kombination med ekonomiska sanktioner har orsakat förödda stater och svält.

Nato är helt dominerat av USA och har alltmer utvecklats till ett organ för att driva igenom USA:s utrikespolitik. Därefter kommer en grupp av mer bedagade kolonialstater: Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Belgien. Det är detta reaktionära gäng vi nu ska förena oss med.

Att Nato-vännerna har vind i ryggen samtidigt som vi fått en regering som överlever endast tack vare stöd av ett parti som vuxit fram ur nazistisk mylla är ingen tillfällighet. Det är två sidor av samma bruna mynt.