Vad är egentligen svenska värderingar?

Skribenten funderar över svenska värderingar och vad det innebär.
Skribenten funderar över svenska värderingar och vad det innebär.

Insändare 19 juni 2023 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jimmie Åkesson har länge talat om svenska värderingar. Han har inte sagt vad det egentligen innebär. För mig innebär det ärlighet, solidaritet och människors lika värde. Det förslag till migrationspolitik som regeringen kommit fram till med stöd av SD är hårda bud och slår även mot små barn som riskerar att utvisas trots att de bott i Sverige hela livet. Det går också stick i stäv mot FN:s barnkonvention som säger att om barn hamnar i en tvist skall barnens bästa alltid komma i första rummet. Att utvisa barn till ett för dem främmande land där det inte finns någon släkting eller någon annan som kan ta hand om dom kan rimligtvis inte vara att prioritera barnets bästa.

Det måste vara svårt för liberaler och kristdemokrater att godkänna något sådant. Särskilt KD som säger sig vila på kristen grund. Från min kristendomsundervisning minns jag att Jesus vid ett tillfälle sade något i stil med  ”låt barnen komma till mig och hindra dem inte för dom hör himmelriket till”. Han såg alla barn och avvisade ingen.

Vi vill inte heller avvisa någon. Vi måste tro människor om gott, för annars får vi ett hårt och kallt samhälle där alla är misstänksamma mot varandra. Det är verkligen inte svenska värderingar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa