Vaccinstart med förhinder – När får jag boka tid?

Skribenten anser att vaccineringsbokningen fungerar dåligt.

Skribenten anser att vaccineringsbokningen fungerar dåligt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-03-10 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett antal veckor sedan fick hushållet ett brev där hälsodeklaration inför vaccination mot covid-19 skulle fyllas i, vilket gjordes och hemtjänsten fick med sig hälsodeklarationen. Sedan hördes inget mer. När jag ringde hemsjukvården fick jag veta att vi inte skulle behöva göra något mer, utan tid för vaccination skulle meddelas. 

Måndag den 1 mars dök ett brev upp i brevlådan: Nu kan du boka tid för vaccination mot covid-19 – beställ tid hos din hälsocentral tidigast den 3 mars. När jag så den 3 mars ringde till min hälsocentral så sa en telefonsvarare att det inte gick att boka tid för vaccination, även om det står så i utskickat brev. Man fick inte veta när det kommer att gå att boka tid. 

Hur mycket vaccin har Västerbotten/Skellefteå fått? Jag har en bekant i Jönköping som redan har fått sin andra spruta. Varför skickar man ut information som inte är förankrad i verkligheten?

Lägg ner regionen nu

Svar direkt

Den som har hemtjänst eller hemsjukvård får vaccin enligt det som är överenskommet med kommunen eller vården och behöver själv inte boka tid. Den informationen finns i brevet som ni fått.

Vi upplevde dessvärre vissa problem den 3 mars när bokningen för vaccinering mot covid-19 öppnades. Det råder brist på vaccin och de tider som blir tillgängliga bokas snabbt. På grund av att besked om vaccinleveranser kan ändras på kort varsel är det i många fall inte möjligt att erbjuda bokade tider längre fram än de närmsta två veckorna. Det är verkligheten vi befinner oss i. 

Det kommer fler tider så fort vi har mer vaccin att ge. Man har inte missat sin chans utan det kommer successivt fler tider att boka, några dagar senare eller kommande vecka. Till och med vecka 9 hade 37 530 doser vaccin levererats till Västerbotten. För nuvarande och nästa vecka väntas sammanlagt 14 490 doser.

Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten